zondag 11 november 2012

Fotoalbum G.J. ter Kuile (1871-1954) beschikbaar als e-book

G.J. ter Kuile was van beroep schoolopziener en hij bekleedde tevens het voorzitterschap van de Voogdijraad. Bekend werd hij door het werk dat hij verrichtte op het terrein van de historie. Ter Kuile was mede-oprichter van de Oudheidkamer Twente, een kwart eeuw voorzitter van Overijsselsch Regt en Geschiedenis en schreef diverse belangrijke werken, waarvan dat over de geschiedenis van de havezaten van Twente het bekendst is.


Ter Kuile fotografeerde veel en verzamelde zijn foto’s in een fotoalbum dat hij van de titel ‘Tubantia’ voorzag. Het album bevat zo’n 800, veelal onbekende Twentse afbeeldingen van zo’n 100 jaar geleden. Zijn kleindochter schonk dit album onlangs aan de Oudheidkamer Twente. Door Herman Hagens werd hieruit een selectie gemaakt, waarbij de oorspronkelijke 256 bladzijden zijn teruggebracht tot een ebook van 156 bladzijden. De oorspronkelijke bijschriften zijn zoveel mogelijk overgenomen. Download het fotoboek hier.

Kijk hier voor informatie op de website van de Oudheidkamer Twente.

4 opmerkingen:

Hendrika zei

Uniek beeldmateriaal!

Robert zei

Dat unieke valt nog wel mee hoor. Ter Kuile reproduceerde toen nogal veel van derden. En, wat heeft Van Heek hier nou mee te maken?

Transisalania zei

Misschien niet 'uniek', in de letterlijke zin, maar wel mooi om door te bladeren.

Ach ja, die ter Kuile's en Van Heek's haal ik altijd door elkaar. Dank voor de tip, alweer aangepast.

Anoniem zei

Niet alleen schitterende foto's, het boek is ook schitterend gemaakt. Kent iemand Angelique van Os?