donderdag 13 december 2012

Muziek uit het oosten (57): ENorm: Op hoes an veur Kesmis

Een speciale rubriek – voor de liefhebbers van muziek. Van alles wat – in ’t Engels of in ’t plat. Goud en oud, nieuw of fout.


‘Op hoes an veur Kesmis’ is een echte Twentse kerstkraker van blijvende aard die in de toekomst John Lennon’s Happy Xmas en Bing Crosby’s I’m dreaming of a white Christmas gaat beconcurreren. Idee en uitvoering: de band ENorm.

Hoe kwamen ze erbij? Aanleiding was de wens geld in te gaan zamelen voor Serious Request. Op hun website staat het verhaal achter Op hoes an veur Kesmis:
‘Zoals het wel vaker het geval is bij deze band, kwam er in het tumult van de Kerst met Ballen repetities zomaar opeens een IDEE bovendrijven: Wat als we een kerstnummer uitbrengen. En dan niet zomaar een kerstnummer, maar een heuse kerstkneiter! En wat als we daar nu eens een onvervalste ENorm tukker-versie van maken? Oh wacht! Wat als we het laten playbacken door bekende Twentse mensen! Op het gloednieuwe whiteboard in de oefenruimte verschenen in rap tempo rijen namen van bekende Twenten. Wij noemen er een aantal: Youri Mulder, Sabine Uitslag, Marga Bult, Tom Egbers, Kim Kötter, Marleen Veldhuis en Michiel Veenstra. Drummer Ferry Bult nam het op zich om te gaan bellen en regelen. Creatieve huisvriend Laurens ten Den schreef de tekst in correct Twents en de band dook de studio in bij Jan Steenbeeke om het geheel op te nemen. Vervolgens trok Bult met een aantal trawanten van wisselend allooi (wij noemen o.a. een ten Bos en een Platenkamp) door Nederland om her en der stukjes ware playback kunst te filmen.’

Geen opmerkingen: