donderdag 31 januari 2013

Genomineerden Overijssels Boek van het Jaar 2012 zijn bekend

Voor de vijfde keer organiseren Historisch Centrum Overijssel (HCO), Overijsselse Bibliotheek Dienst (OBD) en Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB) de verkiezing van Overijssels Boek van het Jaar. Voor de tweede keer is er ook een aparte fictie-prijs.

De prijsuitreiking vindt plaats in de boekenweek op donderdagavond 21 maart in de Bibliotheek Hengelo. Daar zal presentator Peter Schoof korte interviews houden met de auteurs van de genomineerde boeken en zal gedeputeerde Hester Maij de winnaars bekend maken.


Klik op de afbeelding hierboven voor meer informatie over de boeken, de jury’s en de winnaars en genomineerden in voorgaande jaren.

Genomineerd in de categorie non-fictie (over geschiedenis en cultuur van Overijssel)

Armenzorg en Nabuurschap: de armvoogdij Muggenbeet / door Jos Mooijweer, [vormgeving: Frank de Wit]. Kampen, IJsselacademie – over de meer dan drie eeuwen oude geschiedenis van de armenzorg maar ook over de geschiedenis van Muggenbeet in bredere zin.

Dwangarbeid in Staphorst: Joodse werkkampen in Staphorst en Rouveen / door Gert-Jan Westhoff, [vormgeving: Slotemaker Santema]. Kampen, IJsselacademie – over drie ‘werkverruimingskampen’ in Staphorst, die het voorportaal vormden voor de vernietigingskampen.

Eerst de waarheid, dan de vrede: Jacob Revius 1586-1658 / door Enny de Bruijn. Zoetermeer : Boekencentrum – biografie over de Deventer dichter, predikant en hoogleraar, onder meer gebaseerd op nieuwe bronnen

Geknoopt & geweven. De kleurrijke geschiedenis van de Deventer tapijtindustrie / door Sam de Visser en Nina Herweijer. Stichting Industrieel Erfgoed Deventer – over de geschiedenis van de Deventer tapijtindustrie, bekend van de handgeknoopte tapijten met verfijnde dessins en een hoge kunstzinnige waarde.

Grensgang. Een historische reis langs de randen van Overijssel / door Jan ten Hove, [vormgeving: Slotemaker Santema]. Kampen : IJsselacademie - een imaginaire historische reis langs de provinciale grenzen, waarbij aan de hand van een aantal gevarieerde verhalen en veel oude en nieuwe kaarten een rijk geschakeerd beeld van de grensgeschiedenis geschetst wordt.

Hoe God verscheen in Saksenland: Widukinds knieval voor Karel de Grote / door Dirk Otten ; [red.: Sybrand Buve]. Deventer Universitaire Pers – de geromantiseerde verhalen over de kerstening van de Saksen blijken niet te kloppen, de leer van Gods liefde werd met terreur verbreid. Het was uiteindelijk de relikwieëncultus die de Saksen aansprak.

Jonker in de 19e eeuw: George van Heeckeren van Wassenaer, de kleine heer van Twickel / door Christine Sinninghe Damsté-Hopperus Buma. Uitgave in eigen beheer – dit boek geeeft niet alleen een beeld van het leven op een buitenplaats, maar ook inzicht in de opvoeding en educatie van kinderen uit adellijke families in de 19e eeuw.

Onze man in Constantinopel: Frederik Gijsbert Baron van Dedem (1743-1820) / door Henk Boom. Zutphen : Walburg Pers – over een opmerkelijke Overijsselse baron, die Nederlands langst zittende ambassadeur in Constantinopel zou worden, en moest laveren tussen prinsgezinden en patriotten.

Een perfecte lantcaerte van Overijssel: de kaarten van Overijssel door Nicolaas ten Have in het licht van hun tijd / C.M. Hogenstijn, [vormgeving: Frank de Wit]. Kampen : IJsselacademie – over de in 1648 uitgebrachte beroemde kaart van Ten Have die tot in de 19e eeuw (!) herdrukt zou worden en lange tijd als basis diende voor andere kaarten.

Troebelen in de Twentse textiel: 100 jaar sociale strijd / door Wim H. Nijhof. WBOOKS Zwolle - nergens in Nederland hebben arbeiders feller voor hogere lonen en kortere werktijden gevochten dan in de Twentse katoenindustrie, zoals blijkt in dit standaardwerk.

Genomineerd in de categorie fictie (romans, verhalen, gedichten)

Ozkan Akyol. Eus: Een schelmenroman. Amsterdam : Prometheus - autobiografisch verhaal van een tweedegeneratie Turkse Nederlander, die geleidelijk afglijdt naar het criminele milieu, maar naar eigen zeggen net op tijd het licht ziet doordat hij in de bajesbieb kennismaakt met de literatuur!

Sandra Di Bortolo. Spaghetti met hutspot: hoe het jongste zusje verstrikt raakte in een Italiaanse familiehiërarchie. Haren : Mooi Media - over een tweede generatie Italiaans immigrantengezin dat na de dood van de ouders in disbalans raakt. Als de vier kinderen hun ouderlijk huis leegruimen, komen oude spanningen en frustraties naar boven.

Lenze L. Bouwers. Loutering. Utrecht [etc.] : Uitgeverij de Contrabas - in vanouds vormvaste verzen roept de voormalige stadsdichter van Zwolle een wereld op die inderdaad 'gelouterd' lijkt te zijn.

Miriam Janssen. Voeten in vandaag. Oosterbeek : Uitgeverij Kontrast - de dichter vouwt haar persoonlijke, innerlijke landkaart voor je open. Niet langs de drukke snelwegen van het lawaaierige alledaagse, maar langs voorzichtig aftastende gevoelspaden.

Almar Otten. Blauw goud. Amsterdam : Sijthoff - een met vaart geschreven deels in Deventer spelende thriller met levensechte personages en gebeurtenissen, waarin een middeleeuws boek, corruptie en macht een rol spelen.

Rina Steenstra & Hilde Traas. Moordmissie. Uitgave in eigen beheer – in deze in Twente spelende thriller neemt een vrouw na 20 jaar wraak op personen die haar destijds hebben aangezet om mee te doen aan seksspelletjes.

Beppie van Zutphen. Van slag. Soest : Boekscout.nl - deze roman speelt gedeeltelijk in Twente, in de buurt van het Springendal bij Vasse en Ootmarsum en is gebaseerd op ervaringen van de zoon van de auteur die in Spanje betrokken raakte bij een verkeersongeval.

Peter de Zwaan. De bruiloften van Annika Kommer. Amsterdam : Cargo – Enschede en Twente vormen de plaats van handeling, er is een ingewikkelde plot en misdadige en eigenaardige personages hebben de overhand in de roman. In de wereld van De Zwaan is geen plaats voor saaie normale mensen.

Geen opmerkingen: