zondag 10 februari 2013

Nieuw weblog over naamkunde


Aan een vijftal dossiers over Adel en Patriciaat, Bronnen, Heraldiek, Methodiek en Migranten heeft het Centraal Bureau voor Genealogie een nieuw dossier toegevoegd over Naamkunde. Het is een dossier in de vorm van een weblog.

Wetenschappelijk onderzoek op het gebied van naamkunde werd in het verleden veel verricht door het Meertens Instituut. Maar tegenwoordig legt dit instituut zich toe op andere zaken en is b.v. de Nederlandse Familienamenbank al overgeheveld naar het CBG, zoals met de Nederlandse Voornamenbank waarschijnlijk ook zal gebeuren. Ook voor al het onderzoeksmateriaal op het gebied van (veld)namen, het documentatiesysteem en de literatuurcollectie zal een nieuwe bestemming moeten worden gezocht. Het CBG is in het gat gesprongen en rekent naamkunde in brede zin nu tot haar terrein. Vandaar ook het nieuwe weblog dat in januari werd gestart en waar al onderwerpen de revue passeerden als Naamgeving rond Carnaval, Namen in de literatuur, Namen van migranten, Merknamen en de Populairste kindernamen van 2010-2012.


Vernoeming.nl

Een ander al langer bestaand weblog dat specifiek over voor- en achternamen gaat is Vernoeming.nl van Maarten van der Meer. Hier vind je allerlei ‘vondsten’ op het gebied van namen, actuele zaken en lijstjes. Een prachtige website voor elke ‘nomenofiel’.


Geen opmerkingen: