woensdag 6 maart 2013

Krantenredacties vestigen zich in Twentse bibliotheken.

Vanmorgen kopte de Tubantia op de stadspagina Hengelo: ‘Bibliotheek en redactie gaan samenwonen en leuke dingen doen’.
In september verhuist de stadsredactie Hengelo en omstreken naar een plek in de bibliotheek. Dit op uitnodiging van directeur Mark Deckers. Het bericht vervolgt: ‘De gedachte achter de verhuizing is dat de regionale krant in de bibliotheek meer gaat doen dan alleen vierkante meters delen. De directies van beide organisaties hopen dat er ook nieuwe vormen van samenwerking ontstaan. ‘Wat ik leuk zou vinden is dat de bibliotheek en de krant samen de dialoog met de stad vorm zouden kunnen geven’, aldus Mark Deckers. ‘Ook om zo inhoud te kunnen geven aan het debat’. Een voorbeeld daarvan is het drukbezochte zorgdebat dat de Tubantia onlangs hield in de bibliotheek. Bedoeling is de samenwerking verder vorm te geven na de verhuizing. Onlangs verhuisde ook de Almelose stadsredactie van de Tubantia naar de bibliotheek in die plaats’. Tot zover het artikel in de Tubantia.

Kulturhus
Het Kulturhus is een Zweeds-Overijsselse uitvinding. In de jaren negentig introduceerde oud-OBD-directeur Henk Middelveld het concept in Nederland, waarbij de bibliotheek met verschillende andere voorzieningen onder één dak en achter één deur gebracht werden. Tal van varianten passeerden de revue, maar de bibliotheek samen met de stadsredactie van een krant hebben we nog niet gezien. Toch hebben beide het een en ander gemeen, b.v. dat ze ‘last’ hebben van het internet-tijdperk en beide daardoor gedwongen worden te vernieuwen. Ook zitten beide in de hoek van de informatievoorziening, een informatiespecialist zou zowel voor de krant als voor de bibliotheek kunnen werken.Foto: Openbare Leeszaal in 1913

Leeszalen
Eigenlijk speelde de krant een hele belangrijke rol bij het ontstaan van Openbare Leeszalen en Bibliotheken. Toen deze begin 20ste eeuw in de grote steden verschenen was de leeszaal het belangrijkste onderdeel. Hier kon men gratis een groot aantal kranten lezen. De krant is nu in Twente weer terug in de bibliotheek. Benieuwd wat dit gaat opleveren.

Geen opmerkingen: