vrijdag 19 april 2013

Archief Twentsche Courant 1845-1951 digitaalAl vaker heb ik aandacht besteed aan het digitaliseren van kranten in het algemeen en Twentse kranten in het bijzonder. Zoals bekend vormt Twente een hiaat wanneer je kijkt naar de kaart van Nederland in combinatie met gedigitaliseerde dag- en nieuwsbladen uit de afgelopen 150 jaar.

Plannen werden gemaakt en onderzoek werd verricht maar vanmorgen stond in de Tubantia eindelijk iets concreets: ‘Een groot deel van het papieren archief van de Twentsche Courant is binnen afzienbare tijd digitaal te raadplegen. De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag gaat komend najaar 44.000 krantenpagina’s uit de periode 1845 tot 1951 digitaliseren. Het Stadsarchief Enschede zag zijn aanvraag daartoe deze week gehonoreerd.’

Goed nieuws dus. Nu maar hopen dat men zich niet in het jaartal heeft vergist en dat het inderdaad dit najaar gaat gebeuren.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

En? Was het toch een ander najaar?

Anoniem zei

Ik vroeg me ook al of wanneer dat gebeurt. Ik kan er niets van vinden. Weet iemand meer?

Anoniem zei


kijk eens op:
http://www.tubantia.nl/regio/enschede/digitalisering-twentse-kranten-kansrijk-1.3893757

Rene Waning zei

Ik heb hierover in mei vorig jaar een mail gestuurd naar KB. Dit was het (frustrerende) antwoord:
"Ook tot onze eigen frustratie is ons verwerkingssysteem voor het publiceren van gedigitaliseerde bronnen geheel vastgelopen. Simpel gezegd hebben we de afgelopen jaren meer gedigitaliseerd dan we op internet kunnen publiceren. (Het verwerken van gedigitaliseerde bronnen is een complexer proces dan het digitaliseren zelf.) Er wordt op dit moment gebouwd aan een nieuw werkproces met een grotere capaciteit. Dat heeft op de korte termijn grote gevolgen: Alle voorgaande planningen zijn achterhaald en vervallen. Er worden in 2015 alleen gedigitaliseerde boeken gepubliceerd. Vanaf 2016 starten we dan weer met het publiceren van kranten- en tijdschriftencollecties. Maar er is nog geen nieuwe planning beschikbaar en de wachtrij is lang.
Kort gezegd: ik kan uw vraag niet beantwoorden. De Twentsche Courant en Dagblad Tubantia zijn gedigitaliseerd, en staan in de wachtrij, maar wanneer zij gepubliceerd worden is nog onbekend."