woensdag 10 april 2013

Ga het na in het Nationaal ArchiefOp het spoor gebracht door het onvolprezen weblog van André Manssen ben ik weer eens wezen grasduinen op de website Gahetna.nl van het Nationaal Archief. De website wordt voortdurend uitgebreid en biedt steeds meer verrassingen. Hieronder een aantal al langer bestaande en nieuwe onderdelen van de website die mij (weer) opvielen.

Fotocollectie
Het fotoarchief beslaat momenteel zo’n 14 miljoen foto’s. Naast de aanwezigheid van andere collecties heeft met name het toevoegen van het Spaarnestad-fotoarchief, met miljoenen pers- en documentaire foto’s uit de 20ste eeuw, in de afgelopen paar jaren voor een belangrijke uitbreiding gezorgd.

Themapleinen
Achtergronden, artikelen, verwijzingen, beeld- en archiefmateriaal over tot nu toe drie thema’s: Koloniaal en handelsverleden, Voorouders en Tweede Wereldoorlog.

Tijdbalken
Hoogtepunten uit de vaderlandse geschiedenis en een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Webexpo
Het Nationaal Archief: ‘De webexpo presenteert een keuze van bijzondere, aangrijpende en mooie archiefstukken uit het Nationaal Archief. Hier ontdekt u de rijkdom en variatie van de collectie, waaronder verdragen, verslagen, brieven, kaarten en foto’s. Zoek op thema of trefwoord of laat u verrassen. De Webexpo groeit, verandert en verrast.’
Eén van de mooiste onderdelen van deze website. Om in te grasduinen.

Beeldselecties
Beeldselecties uit het fotoarchief over tientallen onderwerpen van het Nationaal Archief staan al sinds 2008 op Flickr the Commons

Dit is niet alles: zo is er nog het onderdeel Onderwijs, het Geheugenpaleis, het Verhalenarchief etc.

Geen opmerkingen: