maandag 22 april 2013

Regionale uitgaven 2013-8

Rubriek met aanschafinformaties voor collectioneurs in de bibliotheken van Overijssel, maar uiteraard ook voor iedere belangstellende.
Ga voor bestellingen (bibliotheken) naar Bicat Wise – Titels – Besteladministratie – Kies voor IAI’s – Week 2013-17

IAI’s 2013-8

Beatrix tussen de Twentenaren / samenstelling en tekst: Carlo ter Ellen en Frans de Lugt; fotogr.: Wouter Borre [... et al.]. - Enschede : De Twentsche Courant Tubantia, 2013. - 96 p. - € 12,95Fotoboek met circa 150 veelal nooit eerder gepubliceerde foto's van formele en informele bezoeken die Beatrix als prinses en vorstin tussen 1951 en 2013 aan Twente bracht.

Almelo frontstad: de bevrijding van Twente / C.B. Cornelissen. - Denekamp : Boekwinkel Heinink, 2013. - 175 p. – ISBN 9789491640049. - € 34,95Van veel foto’s voorziene beschrijving van de bevrijding van Twente van dag tot dag (1 tot 10 april 1945). Veel nadruk ligt op de gebeurtenissen rond Almelo. Niet verwonderlijk want het gebied tussen Almelo en Wierden vormde in die dagen de zwaarst bevochten sector, waar de strijd vijf dagen lang op en neer golfde. Er vielen relatief veel slachtoffers en de Almelose bevolking bevond zich letterlijk tussen twee vuren.

Tussen Steenwijk en Blokzijl: de wereld van bakker Jonkman / Jaap Houwer. - Zelhem : Houwer, 2013. - 765 p. - € 45,-Lijvig boekwerk, waarin de auteur in een groot aantal artikelen over diverse onderwerpen de geschiedenis van het gebied van zijn voorouders beschrijft: de buurtschappen Wetering, Muggenbeet en Nederland. Veel foto’s vullen de tekst aan. Geen wetenschappelijk werk maar juist door de aandacht voor families, personen en het dagelijks leven in dit voormalig hoogveengebied, een rijk bezit voor wie zijn roots in dit gebied heeft liggen.

Raalte thrilt : 25 thrillerverhalen uit de gemeente Raalte / samenst. en auteurs: Marietje Verdaasdonk , Willem Verdaasdonk, Joke Zwaal ... [et al.]. – Uitgave in eigen beheer, 2013. - 184 p. – ISBN 9789462280281. - € 9,9525 auteurs uit de gemeente Raalte en omgeving en vooral werkzaam in de journalistiek, het onderwijs en communicatie schreven 25 verhalen met veel intriges, moord en doodslag in de gemeente Raalte. Een boerenzoon uit Luttenberg bespiedt een jonge vrouw. Een plastisch chirurg met een pijnlijke ervaring. Duistere gebeurtenissen in het voormalige Sint Franciscushof. Kanaalwater met verrassende eigenschappen. Een zwarte kat met een bijzondere prooi. Een huwelijksvoltrekking met een dramatische wending. Met korte informatie over de auteurs.

De nachtmerrie van "De Oversteek" / Lisette Steenbergen. - Soest : Boekscout, 2012. - 140 p. – ISBN 9789462063877. - € 15,-De auteur, lichamelijk gehandicapt, schreef dit boek met behulp van een voetspalk. Het jeugdverhaal speelt zich af op een middelbare school, de fictieve scholengemeenschap De Oversteek in Haaksbergen. Theo is er de directeur en Maarten adjunct en tevens wiskundeleraar. Na de zomervakantie krijgen ze een dreigbrief van oud- collega John, die drie jaar gevangenschap heeft uitgezeten. Dat belet hem niet om opnieuw het slechte pad op te gaan. Het avontuur is vol gevaar en angstige momenten voor de leerlingen en docenten.

Het einde van de marke van Diepenheim / Jaap van Soest. - Diepenheim : Historische vereniging Old Deep’n, 2013. - 79 p. – € 10,-Boekje over de neergang, de verdeling en het einde van de marke van Diepenheim. Veel van het beschrevene gold ook voor andere marken. Daarom ook interessant voor iedereen met belangstelling voor markegeschiedenis.

Winkels van weleer : Vriezenveen / [tekstred.: Hans J. Kobes]. - Vriezenveen : Stichting Peddemorsboerderij, 2011. - 96 p. - Dl. 4.Vierde en laatste deel uit een serie. Dit deel bevat uniek fotomateriaal en interessante verhalen over 46 voormalige winkels in Vriezenveen en Westerhaar-Vriezenveensewijk.

Stilstaan bij Stolpersteine : een wandeling door Joods Ommen / Gerko J. Warner. - [Ommen] : Stichting Herdenking Joods Ommen, 2013. – [32] p.Net als in andere plaatsen in Nederland werden ook in Ommen ‘stolpersteine’ in de stoep verwerkt op plaatsen waar Joodse inwoners hebben gewoond die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. De brochure bevat een stadswandeling die langs deze plekken voert.


Geen opmerkingen: