vrijdag 28 juni 2013

Historische musea in de provincie (gastblog)

Soms krijg je als blogger verzoeken om (gratis) reclame te plaatsen op je blog. Wanneer er geen link is met je blog, hetgeen nooit het geval is, moet je dat niet doen, vind ik. Annika Haverkort van de website uitmetkorting.nl was niet alleen vasthoudend, maar ook bereid een tekst te schrijven die eigenlijk wel heel toepasselijk is voor deze periode van het jaar waarbij de zomervakanties voor de deur staan. In ruil daarvoor mag zij best een beetje reclame maken voor haar handige website.

Foto: De Waag in Deventer

Hierbij het gastblog van Anja Haverkort:

De provincie Overijssel en haar steden gaan al een tijdje mee. De naam Overijssel werd pas in 1528 voor het eerst gebruikt, in de eeuwen daarvoor werd het gebied aangeduid als Oversticht. Sommige plaatsen in de provincie hebben een lange geschiedenis. In het geval van Deventer gaat de geschiedenis maar liefst terug tot de 9e eeuw! Met zoveel historie zijn er ook genoeg musea in Overijssel te bezoeken die zich wijden aan allerlei geschiedkundige elementen. Hier volgt een rijtje van must-see musea.

Historisch Museum het Palthe-Huis

In Oldenzaal vind je het Palthe-Huis. Dit historisch museum bevindt zich in een historisch object! Dat is namelijk de voormalige woning van de familie Palthe, een familie die al sinds begin veertiende eeuw op deze wereldbol rondloopt. Het huis stamt uit de zeventiende eeuw, uit omstreeks 1650. Daarnaast is het Koetshuis ook nog onderdeel van het museum. Het hoofdgebouw is zo ingericht dat het net lijkt alsof je een woonhuis uit de achttiende eeuw binnenstapt. Neem een kijkje in de keuken, de woonkamer en de eetkamer, alle drie ingericht als stijlkamer. In de voorkamer vind je nog allerlei authentieke spulletjes van dokter Landgreben Michgorius. Denk maar aan de boekhouding en het instrumentarium. Op de boevenverdieping van het gebouw wordt de bezoeker nog meer geïnformeerd over het verleden van de stad Oldenzaal. Die historie gaat terug tot 1049, toen de stad marktrechten kreeg. De Koetshuis is de plek waar het personeel en de paarden van de familie Palthe verbleef. Ook hier zie je nog allerlei oude elementen van uit de achttiende eeuw terug.

Historisch Museum Hengelo

Niet ver van Oldenzaal vandaan ligt de plaats Hengelo. Hier vind je het Historisch Museum Hengelo, waar de geschiedenis en cultuur van het plaatsje in beeld wordt gebracht. Ook dit museum bevindt zich in een oud pand, namelijk een patriciërswoning uit 1881. De collectie van het museum is erg uitgebreid en bestrijkt een lange periode. Zo bekijk je er vondsten die door de allereerste bewoners van de streek werden gemaakt en gebruikt, maar wordt er ook aandacht gegeven aan de huidige ontwikkelingen van het gebied. En natuurlijk is er ruimte voor alle gebeurtenissen die tussen deze twee periodes hebben plaatsgevonden! Er wordt dieper ingegaan op de textielindustrie, die in de negentiende eeuw zo belangrijk was in het oosten van Overijssel. En het kan niet anders dat de Tweede Wereldoorlog ook wordt behandeld in het Historisch Museum Hengelo. Sta stil bij het artsen verzet in de oorlog, maar ook bij de wederopbouw van Hengelo na 1945. De plaats moest tijdens de Tweede Wereldoorlog verschillende bombardementen trotseren.

Historisch Museum Deventer

Zoals gezegd is Deventer al een heel oude stad: het behoort zelfs tot de vijf oudste steden van het land! Het zal je dan ook niet verbazen dat je in het Historisch Museum Deventer zelfs archeologische vondsten kunt bezichtigen die uit de prehistorie afkomstig zijn. Maar ook van na die tijd zijn er bijzondere stukken te bekijken. Zo is de Vier Evangelisten van Hendrick ter Brugghen (1588-1629) één van de topstukken van het museum. De vaste collectie bestaat verder uit objecten zoals zilverwerk, kledij en andere gebruiksvoorwerpen. Ook in dit museum is er aandacht geschonken aan de industriële historie en kom je meer te weten over de befaamde Deventer koek, het Deventer tapijt en drukkers uit deze Hanzestad. Verder zijn er wisselende tentoonstellingen, die in het teken staan van een specifiek onderwerp uit de Deventer geschiedenis. Oh ja, en niet alleen de collectie van het museum is de moeite waard: het museum is namelijk te vinden in het monumentale gebouw de Waag, dat uit 1528 stamt!

Geen opmerkingen: