zaterdag 6 juli 2013

Sint-Petersburg is populaire fietsbestemming

Santiago de Compostella mag dan een populair doel zijn voor een lange afstands fiets- of wandeltocht, zo langzamerhand kan dat ook gezegd worden van Sint-Petersburg. Opnieuw vertrok eergisteren een groep fietsers voor een tocht van ruim drie weken naar Sint-Petersburg in het spoor van de Vriezenveense Rusluie. Hun reis is te volgen op een website. En vanmorgen lazen we in de Tubantia dat twee fietsers uit Vriezenveen Sint-Petersburg bereikt hebben en werden ingehaald door de Vriezenveense Harmonie die daar dit weekend optreedt.


Afbeelding: Utrechtse studenten waren in 1966 de eersten die in het spoor van de Rusluie met een huifkar naar Sint-Petersburg trokken, al maakten ze wel een omweg via Moskou

Waarom de tocht zo populair is valt alleen maar te raden. Wellicht omdat de afstand in (ruim) drie weken, dus binnen een vakantieperiode, te fietsen is en omdat je in gebieden fietst die niet tot de bekende vakantiegebieden behoren en waar je niet zo snel komt: Noord-Duitsland – Polen – Kaliningrad – Baltische staten, en misschien omdat je vaak de (westen)wind mee hebt?

De route is trouwens niet alleen per fiets afgelegd maar ook per koets. In onze Overijssel collectie bevinden zich drie reisbeschrijvingen, waarover ik al eens geblogd heb. Voor wie plannen heeft raad ik aan deze publicaties eens te lezen:

Met de huifkar tussederusse (1966)

In draf naar Sint Petersburg (1992)

Eeuwenoude Hanzeroute op de fiets (2002)

Geen opmerkingen: