zondag 21 juli 2013

Weer genealogische bronnen op internet

Regelmatig verschijnen berichten over weer nieuwe genealogische bronnen die op internet beschikbaar komen. De afgelopen dagen zag ik een landelijk en een plaatselijk initiatief voorbijkomen, die wat mij betreft het vermelden waard zijn.


De Nederlandsche Leeuw (1883-1932)
Jaargangen van de Nederlandsche Leeuw zijn kastvullers voor bibliotheken en archieven, vanwege hun onhandige formaat nemen ze veel ruimte in. De kleine boekjes kunnen nu gerust op elkaar gestapeld worden, want ze zullen nu helemaal de kast niet meer uitkomen. Waren ze eerst al op cdrom gezet, nu zijn de eerste 50 jaargangen op internet raadpleegbaar. De meesten van ons – waaronder ikzelf – zullen weinig over hun voorouders tegenkomen, maar mocht je tot een adellijke familie behoren of tot een andere aanzienlijke familie, dan is hier veel te vinden. Klik op de afbeelding hierboven.


Bonmama.nl – de systematische ontsluiting van de geschiedenis van Avereest
Een geheel andere bron, want hier wordt iedereen vermeld zonder onderscheid des persoons. Althans wanneer de naam voorkomt in de Burgelijke Stand, Bevolkingsregisters, de Kadastrale boekhouding, Bouwverguninningen en andere online bronnen. Op Mijn Stad Mijn Dorp lezen we o.a.:
De afgelopen jaren is op de website bonmama.nl een flink aantal bronnen online raadpleegbaar gemaakt. De meeste bronnen zijn volledig getranscribeerd. Zo vindt U in de Burgelijke Stand niet alleen de hoofdpersonen in de actes, maar ook de aangevers en getuigen. Tevens springt U direct naar de gescande actes (inclusief de huwelijksbijlagen) op Familysearch.com. In de kadaster registratie genereert U de filiatie (kadastrale geschiedenis) van een perceel in een handomdraai en desgewenst raadpleegt U de beschikbare kadasterkaarten. Nu het aantal online bronnen flink is toegenomen, is de tijd rijp voor een zoekfunctie waarbij U door alle bronnen tegelijk zoekt. Sterker nog, omdat alle personen die voorkomen in de bronnen worden voorzien van een uniek Historisch Burger Service Nummer, maakt de schrijfwijze van de naam niet meer uit. Eenmaal het HBSN gevonden, komt alle informatie direct naar voren.

Geen opmerkingen: