zaterdag 14 september 2013

Bouwjaar van buurten en gebouwen te zien op nieuwe website

Klik op de kaart hierboven om te navigeren

Weer een nieuwe themakaart: in één oogopslag kunnen zien waar zich het oudste deel van een stad of dorp bevindt. Elk gebouw is van een kleur voorzien met behulp van de database Basisregistraties Adressen en Gebouwen van het Kadaster. Hoe roder de kleur hoe ouder de gebouwen zijn, hoe blauwer hoe nieuwer. De kaart werd gemaakt door Waag Society. De visualisatie is een mooi voorbeeld van wat het aan elkaar knopen van open data kan opleveren. Lees er hier meer over.

Zo kun je makkelijk de oude binnensteden van Deventer, Zwolle en Kampen herkennen en zie je in donkerblauw de meest recent gebouwde wijken aan de rand van deze steden. Je herkent de wederopbouwwijken aan de donkergele kleur en ziet dat bepaalde (delen van de) wijken herbouwd zijn (donkerblauw). Alles van voor 1800 heeft dezelfde kleur (bruin). Door op een pand te klikken verschijnt er informatie over het bouwjaar, de oppervlakte en de functie (huis, openbaar gebouw etc.).

Mindere punten zijn dat de kaart nogal trilt tijdens het navigeren (bij het inzoomen verdwijnt dat weer) en dat er geen straten of andere herkenningspunten zijn toegevoegd. Toch is dit een mooie basis die nog verder uitgebouwd zou moeten worden.

Geen opmerkingen: