zondag 29 september 2013

Twentse Taalbank: prachtig met een enkel minpuntje

Klik op de afbeelding en vervolgens op 'zoeken'.

Drie jaar geleden schreef ik een blogpost over de oprichting van de Twentse Taalbank, die van diverse kanten subsidie had ontvangen en alle ‘uitingen’ van Twents dialect in kaart zou gaan brengen. De Twentse Taalbank, een initiatief van de Oudheidkamer Twente en conservator Goaitsen van der Vliet is nu online gegaan.

Er zit veel informatie in de database maar het duurt even om er achter te komen hoe de gegevens aan het bestand te ontfutselen. Je kunt kiezen voor de eenvoudige zoekstructuur, waarbij je op voor- of achternaam of op woord uit titel of beginregel kunt zoeken. Bij ‘woord uit titel’ horen ook de namen van bands, cabaretgezelschappen etc. Er is best veel te vinden maar niet alles komt meteen te voorschijn. Zoek je bij ‘namen’ op Gait oet ’t Klooster of Gerard Kemerink dan vind je niet de LP Bokk’nkuur’n en andersom vind je niet de naam Kemerink.

Uiteindelijk kun je alles vinden via uitgebreid zoeken, maar hier weer zoveel velden die je in kunt vullen, dat je goed moet kijken wat je wel en niet invult. Duidelijk is wel dat er heel veel tijd en moeite is gestoken in het beschrijven van de ‘uitingen’ (verhalen, gedichten, liedjes, artikelen, advertenties, notities, etc.). Per item wordt informatie toegevoegd over genre, soort inhoud, voertaal, samenstelling, totstandkoming, datum etc. Gekleurde vakjes geven het Twentse gehalte van het item aan. Heel veel informatie dus en dat valt zeer te prijzen.
Nadeel van dit soort databases is (weet ik uit eigen ervaring) dat je niet kunt bladeren. Er is geen alfabetische lijst op personen, LP’s, titels, periodieken etc. Het overzicht ontbreekt zo. Bovendien kun je niet zoeken op willekeurig woord binnen de gehele tekst.

Een deel van het materiaal is gedigitaliseerd, d.w.z. sommige teksten zijn gescand en staan online evenals een aantal muziek- en geluidsfragmenten. De gekleurde knoppen die aangeven of er iets te lezen of te beluisteren valt moet je bij toeval tegen komen. Het op grote schaal toevoegen van gedigitaliseerd materiaal zal volgens mij een grote meerwaarde opleveren.

Conclusie: De Twentse Taalbank is een prachtige zeer goed gevulde database waar veel zorg en deskundigheid aan te pas is gekomen, maar die in de toekomst nog wat publieksvriendelijker ontsloten zou moeten worden.

1 opmerking:

Unknown zei

Tonny Peters schrijft: "Nadeel van dit soort databases is (weet ik uit eigen ervaring) dat je niet kunt bladeren. Er is geen alfabetische lijst op personen, LP’s, titels, periodieken etc. Het overzicht ontbreekt zo."
Genoemde lijsten zijn echter in een oogwenk te maken.

Een alfabetische lijst van alle 1138 geregistreerde personen krijg je door te zoeken bij 'Personen uitgebreid' met alle zoekvelden leeg (wel alles laden). De lijst kan ook op geboortejaar worden gesorteerd.
Door bij het zoeken een vinkje te zetten voor 'Schrijvers met teksten in het Twents' wordt de lijst beperkt tot alle 648 geregistreerde Twentse streektaalschrijvers.
De lijst is op allerlei manieren te gebruiken (schuiven, uitklappen, details en media oproepen).

Periodieken idem dito. Gewoon niets invullen bij zoeken naar 'Periodieken'. Het resultaat is 254 stuks, gesorteerd op naam of op beginjaar. Bij uitklappen krijg je per periodiek alle publicaties te zien etc.

Een alfabetische lijst van LP-titels krijg je door te zoeken bij 'Teksten uitgebreid' en onder Vormen bij de Media de LP aan te vinken. De resulterende lijst kan ook op jaartal en hoofdauteur worden gesorteerd.

Enzovoort. Ik geef toe, het is even wennen, maar dan heb je ook wat.

Goaitsen van der Vliet
Twentse Taalbank