donderdag 31 oktober 2013

Souvenirs van de Woeste Grond

Het project volgen op Facebook? Klik op afbeelding hierboven.

Woensdag 13 november vindt de aftrap plaats van het verhalenproject ‘Souvenirs van de Woeste Grond’ van het Kunstenlab en Landschap Overijssel, waarin het landschap, de veranderingen en de identiteit van de bewoners centraal staan. In november en december gaan twee kunstenaars, Heidi Linck en Hans Jungerius, in Overijssel op pad om de verhalen in en over het landschap op te halen en te behouden voor de volgende generatie. Zij gaan dat doen op acht locaties in Overijssel. Vaste punten in het landschap die zich elk op een ander landschapstype, zoals het zeekleilandschap en het ijstijdenlandschap bevinden. De locaties liggen in Vriezenveen, Vollenhove, Rouveen, Lemelerveld, Usselo, Losser, in de buurt van Diepenveen en op Fortmond.

Beide kunstenaars zullen enige tijd verblijven op elk van de plekken. Ze hebben beiden een eigen methode om de verhalen op te duiken. Het gaat om verhalen over de gevolgen van ontginning, industrialisatie, ruilverkaveling: de grootschalige veranderingen van het landschap en de laatste generatie nog levende mensen die dit mee hebben gemaakt. De verhalen kunnen geschiedkundig zijn, maar het gaat vooral ook om persoonlijke herinneringen, mythes en legendes.

Het resultaat is na het verblijf van de kunstenaars te zien op een online platform en zal voor die tijd ook al te volgen zijn via social media, o.a. Facebook. Het platform is een middel om de verhalen, klein en groot, zichtbaar te laten zijn, te behouden en is ook een uitnodiging aan bewoners én bezoekers die plekken te gaan ontdekken en wellicht herkennen.

In de tweede fase van het project zullen volgend jaar op basis van de opgehaalde verhalen 8 kunstenaars voor elke plek een souvenir maken die op verschillende plekken in de provincie verkrijgbaar zijn en ook te zien zijn op de toekomstige website.

Geen opmerkingen: