zondag 24 november 2013

Prachtige nieuwe landschapsite over Noorden des Lands

Het zijn gouden tijden voor liefhebbers van geografie en (historische) kaarten. Schreef ik een paar weken geleden al enthousiast een blogpost over de Overijsselse digitale cultuurhistorische atlas, dit keer wijk ik uit naar het noorden, alwaar een fraaie nieuwe website gepresenteerd is. Een website over de landschappen van Noord-Nederland.


De website Landschappen van Noord-Nederland is opgedeeld in 30 deellandschappen of streken en al deze streken hebben een eigen pagina met informatie over het ontstaan (geologie), de landschapsgeschiedenis, bijzondere historische thema's en actuele zaken. Ook worden foto’s getoond en is er een uitgebreide literatuurlijst toegevoegd. Tenslotte zijn er veel links naar relevante websites.

Op een kaartviewer is van al deze landschappen een selectie historische kaarten te vinden: de Kadaster-kaarten van 1832, de Topografische Militaire kaart van omstreeks 1860, de Bonnebladen van omstreeks 1900 en een actuele topografische kaart. Op de kaart kan gezocht worden op toponiemen (plaatsnamen, veldnamen, perceelsnamen, weg- en waternamen, namen van gebouwen), op verhalen, films, foto’s, websites etc., die overigens ook door bezoekers (even inloggen) mogen worden toegevoegd.

Geen opmerkingen: