zaterdag 9 november 2013

Wiki loves monuments levert duizenden foto’s op

Een foto van de kerk in Wierum is uit 7.100 inzendingen gekozen als de beste foto in de fotowedstrijd Wiki Loves Monuments 2013. Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd om mensen te motiveren foto’s van monumenten te maken voor Wikipedia. Nieuw was een speciaal klassement voor Wederopbouwmonumenten uit de periode 1940-1965. In deze categorie won een foto van een Rotterdamse villa uit de jaren zestig. Lees er hier meer over.

Wiki Loves Monuments heeft dit jaar 2.340 foto’s opgeleverd van monumenten waarvan op Wikipedia nog geen enkele foto beschikbaar was. Voor het eerst konden er naast foto’s van Rijksmonumenten ook foto’s van gemeentelijke en provinciale monumenten worden ingestuurd.


Boven: De winnende foto. De Mariakerk te Wierum. Jury: 'De kerk van Wierum is al vaak op de foto gezet. Maar door z’n goedgekozen standpunt geeft deze foto ineens veel meer historische diepte en verhaal. De kleine gemeenschap lijkt koste wat kost stand te willen houden tegen het steeds maar wassende water. Het water achter de enorme dijk komt terug in het schip dat als windvaan op de kerktoren staat en de graven op het kerkhof waar verdronken vissers begraven liggen. De compositie is prachtig met de donkere lucht rechts als tegenhanger van de kerk en het hek op de voorgrond als verbindende lijn. Het verstilde avondlicht is bijzonder'.

Onder: De tweede prijs. De watertoren bij Sint-Jansklooster. Jury: 'De foto van de watertoren in Sint Jansklooster uit 1931 is even strak van compositie als de toren van stijl is. De foto is mooi gelaagd (drinkbak, schuurtje, bomen, toren, dorp). Het oranje schuurdak als tegenhanger van de toren zorgt voor een harmonisch beeld, dat doet denken aan de strakke vlakverdeling en primaire kleuren van De Stijl'.


Onder: Winnaar Wederopbouwklassement. Villa in Rotterdam. Jury: 'Deze Rotterdamse villa uit 1961 is lastig om te fotograferen, maar hier is het goed gelukt. De witte krul op de voorgrond leidt de blik verder naar het huis. De architectuur komt goed tot z’n recht op deze foto, die zo in het nieuwe boek over Wederopbouwarchitectuur had kunnen staan'.


Uitslag 2012

Uitslag 2010-2011

Geen opmerkingen: