zondag 1 december 2013

Website over Koninkrijk in wording

De komende twee jaar wordt het 200-jarig bestaan van ons koninkrijk uitgebreid gevierd. Op verschillende data en op verschillende plekken worden activiteiten georganiseerd. Meer weten? Kijk hier en hier.

De activiteiten – hoe groots opgezet ook – zullen aan de grote meerderheid van de bevolking voorbijgaan. Zoals bij vorige herdenkingen nogal een en ander in het water viel. Wat dat betreft valt er een traditie te handhaven.


Eén positief punt heeft de herdenking in ieder geval opgeleverd, namelijk een mooie historische website, gemaakt door het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, onder de titel Koninkrijk in wording – Een toegang tot de jaren 1813-1815.

Aan de hand van een calendarium met belangrijke data, een overzicht van relevante publicaties, directe toegangen tot bronnenmateriaal, afbeeldingen van gebeurtenissen en personen en beknopte levensbeschrijvingen van de hoofdrolspelers ‘heeft het instituut deze voor Nederland zo beslissende jaren op een overzichtelijke en samenhangende wijze toegankelijk gemaakt’.

Zie ook Geschiedenis 24 met De blik op 1813: Tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden.

Zie ook Geschiedenis Beleven met 198 jaar Koninkrijk der Nederlanden.

Geen opmerkingen: