zondag 12 januari 2014

Beatcultuur in Enschede in de sixties

’n Sliepsteen, het blad van de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker, heeft een speciaal nummer uitgegeven over een Enschedees fenomeen: de beatcultuur in de jaren zestig. Den Haag spande de kroon met het aantal beatgroepen, maar Enschede was goede tweede met meer dan dertig bands.


’n Sliepsteen belicht vele aspecten van dit belangrijke onderdeel van de cultuurhistorische geschiedenis van Enschede: bandleden komen aan het woord, evenals een ‘beatkapper’, een manager, een fotograaf. Veel mooie details en anekdotes komen voorbij. Om er één te vermelden: Manager Gerard Grotenhuis, die na het overlijden van zijn vader op 17-jarige leeftijd eigenaar werd van de legendarische hotel-dancing Modern, gaf The Buffoons een vast contract van een jaar in zijn dancing. De groep kreeg daardoor de tijd hun toch al unieke geluid verder te polijsten. Met behulp van een uitgekiende marketingcampagne verkregen The Buffoons, die alleen covers op hun repertoire hadden staan, (inter)nationale faam. Ze zongen beter dan The Beach Boys werd vaak gezegd. Grotenhuis is nu een zeventiger en nog steeds – naar eigen zeggen 100 uur per week – werkzaam in de horeca.
Veel bands speelden voornamelijk covers en er was het typisch Enschedese geluid: de close harmony zang. The Buffoons, The Honest Men, The Ronal Four, The Rabbits en andere groepen beheersten deze stijl. Beschreven wordt hoe groepen aan het perfecte geluid werkten. Er staan nog veel meer interessante details in dit speciale nummer, dat ik in een uur ‘achter mekaar uit las’.

The Buffoons in 1966

In 1970 was het in een keer afgelopen. De jongeren waaierden uit, kregen een echte baan en de discotheken kwamen op. Maar de herinneringen aan de Enschedese sixties subcultuur bleven levend. Geen wonder dat latere reünies in deze stad zo aansloegen. Tweejaarlijks trekt Textielbeat duizenden bezoekers. Dan is iedereen er weer, de jongeren van toen, de fans en de bands. Behalve de al genoemde ook First Move, Rowdies, Indeeds, The Hun, Teach-In, Centurions, Refreshers e.a. Het hoogste aantal optredende bands tijdens een festival was achttien.

Kijk op de website van SHSEL voor veel links over de sixties in Enschede. De Oudheidkamer Twente is vorig jaar gestart met Poparchief Twente.

Het speciale nummer van ’n Sliepsteen bestellen? Maak € 5,90 over op rekening 4939176 van Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker.

Zie ook: Muziek uit het oosten: First Move

1 opmerking:

Anoniem zei

Elke vrijdagavond is op TV Enschede het programma 'Textielbeat' te zien, met opnames van de optredens in december 2013 in De Grolsch Veste. Elke vrijdag om 18.20 uur op TV Enschede, met elk uur een herhaling. TV Enschede is in heel Twente op de (digitale) kabel en via glasvezel te ontvangen en ook online: www.tvenschedefm.nl