woensdag 12 maart 2014

Digitale hoogtekaart van Nederland gratis beschikbaar


Vanaf nu zijn de hoogtegegevens van Nederland voor iedereen vrij toegankelijk via de website van Publieke Dienstverlening op de Kaart. De gegevens zijn afkomstig uit het Actueel Hoogtebestand van Nederland (AHN).

De gegevens uit het AHN zijn verzameld vanuit de lucht. Met lasertechnologie is vanuit helikopters en vliegtuigen 3D hoogte-informatie verzameld. Zodoende is van elke vierkante meter in Nederland tot op 5 centimeter nauwkeurig de hoogte op maaiveldniveau bekend. Ook is informatie beschikbaar over bouwwerken en begroeiing.

Het bestand is te raadplegen met behulp van de PDOK-viewer. Klik in het menu links bij Actueel Hoogtebestand. Ik moet zeggen dat ik nog weinig bruikbaars tevoorschijn heb kunnen halen, maar in een nieuwsbericht werd al aangegeven dat dit ligt aan de enorme belangstelling. Even wachten dus tot de interesse wat getaand is. Wel zijn met de PDOK-viewer tal van andere kaarten op te roepen over zeer verschillende onderwerpen. Voor mij een eyeopener, voor anderen misschien ook.

Geen opmerkingen: