maandag 10 maart 2014

Regionale uitgaven 2014-5

Rubriek met aanschafinformaties voor collectioneurs in de bibliotheken van Overijssel, maar uiteraard ook voor iedere belangstellende.

Ga voor bestellingen (bibliotheken) naar Bicat Wise – Titels – Besteladministratie – Kies voor IAI’s – Week 2014-11

IAI’s 2014-5

Vijftig tinten blauw: een jong gezin zeilt rond de wereld / L. Kok –Tiddens. – [Denekamp] : Leonietje, 2013. - 296 p. – ISBN 9789082142303. - € 29,95


Velen dromen ervan, een enkeling doet het gewoon: een reis rond de wereld maken. Zo ook een Denekamps echtpaar, waarvan de vrouwelijke helft, Leonie Kok-Tiddens, verslag van de zeilreis doet in dit boek. Een reis die drie jaar duurt, met twee kinderen die op de datum van vertrek (juni 2009) 2 en 1 jaar oud zijn. Beiden zijn ervaren zeezeilers, dus het varen en navigeren blijkt achteraf mee te vallen. Het samen opvaren met andere gezinnen met kinderen bevalt goed. De auteur schrijft wanneer ze 1 jaar onderweg zijn: ‘Wat betreft de mensen die we ontmoeten, de natuur en de plekjes die we tegenkomen, dat gaat onze verwachtingen te boven. Dat is nog veel leuker dan we tevoren verwacht hadden. Wat zijn er ongelofelijk veel, ongelofelijk mooie plaatsen. En het lijkt wel of het alleen maar mooier wordt steeds’.
Prachtig uitgegeven reisreportage met veel foto’s, persoonlijke belevenissen, locatiebeschrijvingen en een schets van de eigen mores die het leven op zee kent.

Zwolle vanuit de lucht / red.: Gemeente Zwolle en RoVorm Uitgevers. - Amersfoort : RoVorm UItgevers, 2013. - 165 p. – ISBN 9789078067528. - € 29,90


Vergezichten en details van de stad, gefotografeerd vanuit de lucht. Circa 140 foto’s van het centrum, de wijken en de buurtschappen van Zwolle.

Levend monument: Sint Josephkerk Enschede. - Enschede : Stichting Behoud Sint Josephkerk Enschede, 2013. – 80 p. - € 15,-


Sinds 1894 domineert hij met zijn 77 meter hoge toren de skyline van Enschede. De St. Josephkerk aan de Oldenzaalsestraat, ontworpen door de bekende architect Joseph Cuypers, is een groot neogotisch bouwwerk. Een stenen uitdrukking van het Rijke Roomsche Leven in de negentiende eeuw. De kerk is in de voorbije drie jaren van boven tot onder en van binnen en buiten gerestaureerd. Dat proces wordt in dit fotoboek beschreven. Ook bevat het een tekst over Joan Collette, de kunstenaar die in de jaren twintig van de vorige eeuw de muurschilderingen en kruiswegstaties in de kerk maakte.

Molen 'De Star' en de verloren molens van Avereest / met medew. van Henk Duistermaat, Ans Esselink-Reimerink en Jan Nijensikkens. - Balkbrug : De Beheerstichting Molen De Star; Dedemsvaart : Historische Vereniging Avereest, 2013. - 80 p. - € 5,-


Boekje over de geschiedenis van de molens van de voormalige gemeente Avereest. Alleen molen De Star in Balkbrug is er nog, maar is verplaatst. Ook wordt de historie van het malen van graan beschreven.

Breur / Esther Meijer. - Soest : Boekscout, 2013. - 130 p. – ISBN 9789462069183. - € 16,35


Augustus 1954. Het jaarlijkse zomerkamp van de katholieke verkennersgroep uit Wierden eindigt in een tragedie. De negentienjarige Wim en de dertienjarige Herman raken vermist, nadat ze zich hebben opgefrist in de rivier de Eems in Duitsland. Voor hun leven wordt gevreesd. Leo, de broer van Wim, is ook mee op zomerkamp. Dagenlang verkeert hij in onzekerheid over het lot van zijn broer. Wat is er gebeurd en zal hij zijn broer nog terugzien? De novelle is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Het is het verhaal van de vader van de auteur Esther Meijer.

Aaltje onder het kruis / Peter van den Burg. - [Amsterdam] : United P.C., 2013. - 350 p. – ISBN 9783710304446. - € 19,90


De roman speelt in de regio Kampen-Zwolle in de jaren 1830-1850. Centraal staat boerin en moeder Aaltje, die zich heeft aangesloten bij de kruisgezinden. Haar man Hendrik van Winsum is niet zo bezig met godsdienst. Hij heeft genoeg te stellen met het boerenbestaan dat bedreigd wordt door ziektes en zoekt afleiding in het drinken van jenever. Aaltjes geloofszekerheid wankelt door alle tegenslagen in het leven. Maar er komt een keerpunt: na een samenkomst in de gemeente komt ze tot het inzicht dat ook zij erop mag vertrouwen dat haar de zaligheid geschonken is. Niet lang daarna breekt de cholera uit. Aaltje is een van de slachtoffers.

Het geheim van de armenjager: verhalen rond de Schuilenburg /Herman Kampman. - Hulsen : Twentwel, 2013. - 42 p. – ISBN 9789082079500. - € 7,50


Een spannend verhaal dat berust op historische feiten. De geschiedenis begint bij een oude kist die werd opgegraven op het vroegere kasteelterrein van de Schuilenburg in Hellendoorn. Twee jongens willen het verhaal achter de kist ontdekken. De geheimzinnige kist zou in de achttiende eeuw al eigendom geweest zijn van een geheimzinnig heerschap, een zogenaamde armenjager. Hij moest ervoor zorgen dat er geen ongure types in de buurt waren. Zijn naam was Vilders Willem. Hij regeerde met strakke hand. Er wordt van hem gezegd dat zijn geest nog steeds daar rondwaart. Een fabel of echt?

Geen opmerkingen: