donderdag 13 maart 2014

Winnaars Overijssels Boek van het jaar 2013 zijn bekend!

Vanavond werden in het Historisch Centrum Overijssel door gedeputeerde Hester Maij de twee winnaars bekend gemaakt van het Overijssels Boek van het jaar 2013 in de categorieën Fictie en Non-fictie. Voor het zesde achtereenvolgende jaar organiseerden Historisch Centrum Overijssel (HCO), Rijnbrink Groep en Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer (SAB) deze verkiezing.

Foto: Mirjam Pool en presentator Peter Schoof

Mirjam Pool wint Non-fictie prijs met Procedures en pistolen
De non-fictie jury, bestaande uit Janneke van der Veer, Marion Groenewoud, Harry Morshuis, Ben Siemerink en Frank Inklaar, verklaarde haar keus voor dit boek als volgt:
‘Onthullend en onthutsend kijkje over de rand van de diepe kloof die er gaapt tussen burgers en (lokale) overheid in ons land. Met pijnlijke precisie reconstrueert Mirjam Pool de gijzeling van een wethouder en vier ambtenaren in Almelo in 2008 door een restauranthouder van koerdisch-Turkse afkomst. En legt aldus bloot hoe de ondergronds smeulende veenbrand van opgekropte volkswoede in het post-Fortuin tijdperk door een incident elk moment kan oplaaien. Pool, die de gijzeling door een toeval van nabij meemaakt, begint haar onderzoek naar verloop en aanleiding van de gijzeling vanuit verwondering. Hoe komt het, dat de sympathie van het publiek naar de gewapende gijzelnemer gaat en de (volks)woede zich richt op de slachtoffers: dienaren van de lokale overheid. Mirjam Pool legt met bewonderenswaardige afstand genadeloos de hier en daar dubieuze rol die de regionale en landelijke media (met name het tv-programma Zembla) speelden in dit gijzelingsdrama. ‘Procedures en pistolen’ is een boek met een hoge urgentie in een multiculturele samenleving, die nog altijd in verwarring is. Verplichte kost voor journalisten, ambtenaren en politici. Van harte aanbevolen voor burgers, die de media kritisch volgen. Goed geschreven, op basis van gedegen onderzoek. Leest als een spannende thriller.’


Foto: Peter Schoof met auteur Erik Harteveld (links) en uitgever Paul Abels

A.L. Snijders en Erik Harteveld winnen Fictie prijs met Koude oorlog aan de IJssel
De fictie jury (Enno de Witt, Inga Tjapkes, Henriette Hemmink, Gees Bartels en Jan Kristen) motiveerde haar keuze als volgt:
‘2013 was opnieuw een uitstekend jaar voor de Overijsselse literatuur. Het aanbod dat in aanmerking kwam voor uitverkiezing tot beste boek van Overijssel in de categorie fictie was zo groot, dat een shortlist kon worden samengesteld van maar liefst acht titels. Het kostte de jury aanzienlijke moeite om daaruit een winnaar te kiezen, ook al door de grote verscheidenheid. Overijssel inspireert niet alleen, de provincie tilt schrijvers naar grote hoogten. Daarbij kiezen ze stuk voor stuk hun eigen vorm en visie. Thrillers ontbreken ook dit jaar niet, maar er zijn ook meer reflecterende romans, er doet een boek mee voor Young Adults, ook komen elementen uit de geschiedenis aan bod en er is een reisreportage die ons langs de IJssel voert.
Wat opvalt in al die verscheidenheid is de hoge kwaliteit. De geselecteerde schrijvers zijn niet alleen vakmensen, ze hebben elk ook een eigen stem, waarmee ze zich onderscheiden. Het winnende boek doet dat op een wel heel opvallende manier. Waar in de andere boeken de inhoud leidend is, wordt die hier verweven met een zeer verzorgde vormgeving, die een geheel nieuwe dimensie toevoegt aan het verhaal.
De prijs gaat dit jaar dan ook niet alleen naar een boek, maar in zekere zin ook naar een jonge uitgeverij, die ook met deze titel laat zien dat je voor bijzondere uitgaven echt niet naar Amsterdam en omgeving hoeft. AFdH Uitgevers in Enschede zet met Koude oorlog aan de IJssel van A.L. Snijders en Erik Harteveld de provincie Overijssel stevig op de literaire kaart, en is wat de jury betreft de terechte winnaar van de prijs voor het Beste Boek van Overijssel 2013 in de categorie fictie.’


Kijk voor alle genomineerden op de website Overijssels Boek van het Jaar

Geen opmerkingen: