vrijdag 18 april 2014

Horizon City van Jaap Scholten, boek en tentoonstelling: een literaire reis door Twente en de wereld


‘Een onvolledig en historisch niet noodzakelijkerwijs altijd correct portret van een familie van opgejaagde menisten, grootindustriëlen, kleinwildjagers, collectioneurs, dromers, polygame avonturiers en sterke vrouwen,’ zo luidt de ondertitel van ‘Horizon City’, geschreven door Jaap Scholten dat op 11 april werd gepresenteerd. In Museum TwentseWelle, Enschede, werd een gelijknamige expositie geopend.

In 2012 kreeg auteur Jaap Scholten een oude koffer in handen. Oude foto’s, brieven, dagboekfragmenten en testamenten, de koffer bleek een goudmijn te zijn. In sneltreinvaart kwam toen het boek ‘Horizon City’ tot stand dat wordt uitgegeven door AFdH Uitgevers. Het boek gaat over de geschiedenis van de families Stork en Scholten en schetst een persoonlijk beeld van deze Twentse grootindustriëlen met als één van de meest kleurrijke figuren Chuck Stork. Chuck trouwde vijfmaal, vertrok in 1917 naar Amerika, opende een vliegtuigwinkel op First Avenue, importeerde de eerste Harley Davidsons naar Nederland en stierf uiteindelijk in grote armoede in Horizon City, Texas.

Samen met kunstenaar/fotograaf Rommert Boonstra heeft Jaap Scholten de tentoonstelling Horizon City gecreëerd. Met fotomateriaal, collectiestukken en eigen werk van Boonstra is er een verrassend beeld geschapen van de families Stork en Scholten. De tentoonstelling is te zien van 12 april t/m 26 april 2015 in Museum TwentseWelle.

Bovenstaande is ontleend aan de cultuurhistorische rubriek in het online geschiedenis tijdschrift Mijn Stad Mijn Dorp, waarvan gisteren weer een nummer verscheen. Zie mijn blogpost van gisteren.

Geen opmerkingen: