donderdag 3 april 2014

Oerijssel – Overijsselse oercultuur

Foto: magazine Jij en Overijssel

Filmmaker Geertjan Lassche, onder meer winnaar van de journalistieke vakprijs ‘De Tegel’, en presentatrice Margje Korevaar maakten de film Oerijssel, die als volgt beschreven wordt: ‘Een film over oeroude inspiratie uit natuur, sages en gebruiken. Onder het vernislaagje van het heden, schuilen resten oercultuur uit het verleden. Veel voor-christelijke inspiratie; uit de natuur, de gebruiken en verhalen, uit wat lang bijgeloof werd genoemd’.
De makers zijn op zoek gegaan naar het ‘oergevoel’ in Overijssel en zochten mensen op die met het authentieke in hun omgeving verbonden zijn.
De première van de film is op het Zunnewendefestival in Hellendoorn op 27 juni. Vervolgens wordt de film in de zomermaanden op een aantal ‘verrassende, geheimzinnige plekken in de natuur’ vertoond. In het najaar zijn er vertoningen in filmhuizen door heel Overijssel en aan het eind van het jaar zal de film op RTV Oost te zien zijn.

Meedoen
Op de website Jij en Overijssel wordt een oproep gedaan om mee te doen door een tekst, foto, geluid of filmpje in te zenden over bijvoorbeeld een legende die nog leeft of een stuk landschap met een diepere betekenis. Op de inzendingen kan gestemd worden. Het stukje oercultuur met de meeste stemmen wordt beloond met een VIP behandeling rond de spannende ‘geheime’ premières van de documentaire van Oerijssel.

Geen opmerkingen: