maandag 5 mei 2014

Regionale uitgaven 2014-7

Rubriek met aanschafinformaties voor collectioneurs in de bibliotheken van Overijssel, maar uiteraard ook voor iedere belangstellende.

Ga voor bestellingen (bibliotheken) naar Bicat Wise – Titels – Besteladministratie – Kies voor IAI’s – Week 2014-19

IAI’s 2014-7

Twaalf Twentse tochten / Truus Wijnen. - Raalte : Gegarandeerd Onregelmatig, 2014. - 112 p. – ISBN 9789078641339. - € 14,95


Truus Wijnen wandelt en fotografeert graag. Van haar belevenissen doet ze uitgebreid verslag op haar weblog. Intussen kent ze Oost-Nederland, en Twente in het bijzonder, op haar duimpje en heeft ze 12 rondwandelingen samengesteld, waarbij de mooiste plekken van Twente worden aangedaan. Bij voorkeur zoekt ze weggetjes en paden die geen onderdeel zijn van al bestaande wandelroutes.
De beschrijvingen zijn duidelijk, er is veel informatie toegevoegd zoals kaarten, startpunten, openbaar vervoer, horeca, parkeerplaatsen, maar ook informatie over landhuizen en landgoederen en andere zaken die je onderweg tegenkomt. Een complete en mooi uitgegeven wandelgids.

Horizon city : een onvolledig en historisch niet noodzakelijkerwijs altijd correct portret van een familie van opgejaagde menisten, grootindustriëlen, kleinwildjagers, collectioneurs, dromers, polygame avonturiers en sterke vrouwen / Jaap Scholten. - Enschede : AFdH Uitgevers, 2014. - 448 p. – ISBN 9789072603357. - € 25,-


Werd wel aangeboden via de snelservice, maar het is niet zeker of het boek op AI wordt aangeboden. Wie dit niet wil afwachten, kan het bestellen via IAI. Kijk hier voor een beschrijving van het boek.

Langs oude erven in het Vechtdal / G.J. Hesselink. - Hardenberg : Heijink, 2013. - 139 p. – ISBN 9789462548657. - € 17,95


Portretten van een achttiental boerenfamilies en hun boerderijen in het Vechtdal. Een vergelijking tussen het boerenleven toen, tweede helft twintigste eeuw, en nu. Hoe was het vroeger, wat is er veranderd door onder meer regelgeving en modernisering en hoe kijkt men naar de toekomst?

De kracht van Hengelo: 150 jaar Sociëteit Eensgezindheid: 1863 - 2013 / Redactie Hans Morssinkhof ; eindredactie Gerard Jilleba en Hans van den Broek ; fotografie Pieter Sinninghe Damsté. - Hengelo : Sociëteit Eensgezindheid Hengelo, 2014. - 159 p. – ISBN 9789462283954. - € 25,-


Het verschijnsel ‘Heerenclub’ of Sociëteit stamt uit de tijd van de industrialisatie. In Hengelo, dat in korte tijd transformeerde van dorp naar fabrieksstad, bezocht de nieuw gevormde elite vanaf 1864 de Sociëteit Eensgezindheid. Een informeel circuit voor wie ‘erbij hoorde’ en tegelijk een gesloten bastion naar buiten toe. Een informeel machtscentrum waar de verzuiling geen vat op had. De geschiedenis van de sociëteit en de namen van allen die lid zijn geweest zijn nu in dit boek vastgelegd.

Oorlogsherinneringen van een Heemser jongen / Jan Slotman. - Hardenberg : Uitgeverij Heijink, 2014. - 83 p. - € 14,95


Een herziene en aangevulde herdruk van het in 1984 verschenen ‘Heemse bezet en bevrijd’. Auteur Slotman is emeritus-predikant en bezocht vaak scholen om te vertellen over zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog.

Ik maak voor jou een andere kroon: Diet zingt Wilmink en Vossebeld [CD] / Diet Gerritsen, sopraan ; Miriam Kroeze, cello ; Frank Deiman, piano, accordeon, composities ; Ruud Ouwehand, contrabas, composities ; tekst: Willem Wilmink en Theo Vossebeld. - Muziekwerkplaats Deiman & Gerritsen, 2013. - 1 compactdisc. - € 15,-


Het werk van Willem Wilmink kennen we allemaal. Bij het grote publiek is Theo Vossebeld veel minder bekend, maar kenners weten hem te waarderen. Zijn overeenkomst met Wilmink is dat ook zijn teksten helder en toegankelijk zijn. De teksten zijn door Frank Deiman en Ruud Ouwehand op muziek gezet en worden gezongen door Diet Gerritsen. ‘Ne bettere combinatie is hoaste nit vuur te stellen’, aldus een recensie.

Geen opmerkingen: