woensdag 16 juli 2014

HCO zet film 'Enschede in 1920' op YouTubeHet Historisch Centrum Overijssel heeft de afgelopen twee jaar honderden films uit haar filmarchief op YouTube gezet. Vorige week werden de oudste beelden uit het bezit van het HCO online gezet. Zoals in de bij de film gevoegde tekst vermeld staat gaat het om een 35mm stadsfilm over Enschede en omgeving gemaakt door de Haghe Filmfabriek van Willy Mullens, gevestigd te Den Haag. Mullens was een belangrijke filmpionier die honderden van dergelijke dorps- en stadsfilms heeft gemaakt. Deze 35mm film is een aantal jaren geleden door het HCO verworven maar omdat het om een nogal brandbare nitraatfilm ging, moest het HCO het origineel overbrengen naar EYE Filminstituut, de enige organisatie in Nederland die dergelijk nitraatmateriaal mag bewaren, in speciale bunkers in de duinen bij Overveen. Er is van de film een zogenaamde conserveringskopie gemaakt die weer gescand kon worden. Zo zijn de beelden toch digitaal beschikbaar gekomen.

Inhoud van de film
Na beelden van de binnenstad van Enschede verschijnen de volgende tussentitels (of intertitels):
- Het Pathmos, een geheel nieuwe wijk der stad, waar duizenden burgergezinnen een woninkje hebben
- De monumentale trap bij het Volkspark - Het Volkspark
- Een toertje per Electrische Tram vanaf het Volkspark naar de Duitse grens
- De tram brengt ons naar de Duitse grens, de Glanerbrug. De grensafscheiding tussen Holland en Duitsland is hier op de helft van de brug, zodat de ene helft zwart, de andere helft wit geschilderd is
- Het spoortraject Enschede-Gronau
- Nog enkele kiekjes Groanuschestraat, Marktplein. Het kruispunt bij Hotel De Graaf. Het Stadsmatenkwartier. Het station.
- Twentse klederdracht.

Geen opmerkingen: