dinsdag 5 augustus 2014

Wandelen in Overijssel


Voor de regelmatige wandelaar waarschijnlijk geen nieuws maar ik zag het onlangs pas voorbijkomen: na 12 jaar is het Overijsselse wandelnetwerk compleet. Het netwerk bestaat uit 8000 kilometer aan wandelroutes. Alle Overijsselse gemeenten hebben nu een eigen lokaal wandelnetwerk die vervolgens weer aan elkaar geknoopt zijn.

In de persverklaring over het bereiken van de mijlpaal (het in de grond slaan van het laatste routepaaltje) staat: ‘De echte liefhebber kan nu zijn hart ophalen aan een ruime variatie van wandelroutes. Op routekaarten staat aangegeven of de hond mee mag, of de route geschikt is voor een buggy en of je de laarzen aan moet trekken. Het gaat om vele tientallen bestaande, soms oeroude routes, maar er zitten ook veel nieuwe wandelroutes bij’.

Met behulp van de kaart op internet kun je zelf een route samenstellen door keuzepunten aan te wijzen en die met elkaar te laten verbinden. Er worden ook alternatieve routes aangegeven. Uitleg over het gebruik van de kaart krijg door bij de menuknoppen op het vraagteken te klikken.

Het werkt net als bij het fietsknooppuntennetwerk. Je hoeft slechts een aantal nummers te noteren en je kunt op pad. Voor wie graag meer informatie wil over wat er onderweg allemaal te zien is zijn er nog altijd de gidsen en boekjes zoals:
De Overijsselse kuierroutes – deze gidsen bevatten veel (historische) informatie over landschap en gebouwen etc.
Eveneens door de Overijsselse Vereniging van Kleine Kernen worden de Ommetjes in Overijssel uitgegeven.

Dat Overijssel een populaire wandelprovincie is blijkt ook uit het feit dat de laatste drie jaar een Overijsselse gemeente tot wandelgemeente van het jaar werd uitgeroepen: in 2011 Tubbergen, in 2012 Rijssen-Holten en in 2013 Ommen.

Geen opmerkingen: