vrijdag 29 augustus 2014

Website over Emmanuelshuizen in Zwolle


Gisteren presenteerden het Historisch Centrum Overijssel (HCO) en Stichting Emmanuelshuizen de nieuwe website emmanuelshuizen.nl


Informatie over de geschiedenis van de stichting, museumvoorwerpen, boeken en archiefstukken is vanaf nu toegankelijk via deze website. Een deel van de collectie bestaat uit de inventaris van een hofje, zoals delen van de 17e eeuwse inrichting van de collatorenkamer (bestuurskamer), portretten uit de familie Van Twenhuysen en andere historische voorwerpen. Heel bijzonder is de grote collectie middeleeuwse handschriften en oude drukken. Het Historisch Centrum Overijssel beheert sinds 1972 de boeken en archieven (de documentaire collectie) van Emmanuelshuizen.

Anna van Haerst
De geschiedenis van Stichting Emmanuelshuizen begint bij Anna van Haerst. Zij trouwde in 1585 met Emmanuel van Twenhuysen, afkomstig uit een aanzienlijke Zwolse familie. Ze kregen een zoon, Zacharias. Na de dood van Emmanuel en Zacharias bleef Anna alleen achter.
Zij besloot een tehuis op te richten voor de opvang van oude vrouwen, dat ter nagedachtenis aan haar man de naam Emmanuelshuizen kreeg. In 1638 kocht ze drie panden in de Praubstraat en de Goudsteeg.

Het tehuis bestond tot 1964, waarna de gebouwen aan de stad werden verkocht. De Stichting Emmanuelshuizen biedt financiële ondersteuning aan activiteiten op pastoraal, cultureel en maatschappelijk terrein binnen deze parochie en het Rectoraat.

Geen opmerkingen: