zondag 26 april 2015

Overijssel 1880-1940 (11): Gids voor Oldenzaal en De Lutte (1927)

Gedurende enkele decennia, grofweg tussen 1880 en 1940 waren geïllustreerde ‘VVV-gidsen’ populair. Ze verschenen tegelijk met het opkomend toerisme en bevatten – en dat maakt ze interessant – vaak uitgebreide plaatsbeschrijvingen. Ze werden uitgegeven door plaatselijke verenigingen voor vreemdelingenverkeer, door de ANWB of door uitgevers die zich speciaal toelegden op het uitgeven van deze gidsen. In de Overijssel Collectie van de Rijnbrink Groep bevinden zich tientallen van deze gidsen, waarvan er een aantal te zeldzaam en/of kwetsbaar zijn om uit te lenen.

We hebben ze gescand en op het weblog Overijssel – Plaatsbeschrijvingen 1880-1940 gezet. Onlangs is er weer een gids toegevoegd. Het gaat om de Gids voor Oldenzaal en De Lutte (1927).


Tot de eerste gebieden in Overijssel die in het eerste kwart van de 20ste eeuw door toeristen ontdekt werden behoorden Ommen, Delden (Twickel), Giethoorn, Goor-Diepenheim, Holten, Denekamp, Ootmarsum maar zeker ook Oldenzaal-De Lutte. De omgeving van Oldenzaal en De Lutte werd gezien als een paradijs voor wandelaars en fietsers. Over genoemde plaatsen/streken verschenen in die tijd regelmatig toeristische gidsen. Deze Gids voor Oldenzaal en De Lutte werd samengesteld door de arts en conservator van de Oldenzaalse Oudheidkamer A.G. de Bruyn en de apotheker Ign. Nieuwenhuis.

Geen opmerkingen: