maandag 20 april 2015

Regionale uitgaven 2015-5

Rubriek met aanschafinformaties voor collectioneurs in de bibliotheken van Overijssel, maar uiteraard ook voor iedere belangstellende.

Ga voor bestellingen (bibliotheken) naar Bicat Wise – Titels – Besteladministratie – Kies voor IAI’s – Week 2015-17

IAI’s 2015-5

Op zoek naar Johan Huy: twee Denekampers tegen wil en dank in Duitse krijgsdienst / René Borgerink. - Denekamp : Boekwinkel Heinink, 2015. - 240 p. – ISBN 9789491640230. - € 19,95


Dit boek vertelt het unieke verhaal van een bijzondere Denekampse familie. Nederlanders, maar in bezit van een Duits paspoort. Het gevolg is dat grootvader Herman Huy in de loopgraven van de eerste Wereldoorlog belandt, en zijn zoon Johan in 1940 wordt opgeroepen voor de Wehrmacht. In het laatste oorlogsjaar verdwijnt hij spoorloos aan het Oostfront. De moeder van auteur René Borgerink is een zus van Johan Huy. Als Borgerink met haar vakantie viert in Duitsland, komt hij tot een schokkende ontdekking, die hem op het spoor zet van zijn verdwenen oom. In gesprekken met familieleden en in archieven vindt hij de bouwstenen voor dit waar gebeurde relaas. Een rijk geïllustreerde familiekroniek, over hoe gewone mensen verstrikt raken in de grote wereldgeschiedenis.

Harm Boom: 1810-1885 schrijver-journalist-podagrist / Cees van Dijk. - Assen : Koninklijke Van Gorcum, 2014. - 200 p. – ISBN 9789023252788. - € 24,95


Vóór hij redacteur werd van de Provinciale Drentsche en Asser Courant was Hans Boom, de eenvoudige jongen uit de provincie, drie jaar lang hoofdredacteur van een prestigieuze Amsterdamse krant. Hoe is hem dat met een schoolmeestersopleiding gelukt? Als boekenschrijver maakte hij deel uit van het befaamde Podagristentrio. Als schrijver in de streektaal vervulde hij een voortrekkersrol. Talloos zijn z'n krantenstukjes in het Drents, vol (boeren)humor, gepubliceerd onder een veelheid van pseudoniemen. Het boek bevat ook fragmenten uit het werk van Harm Boom.
Harm Boom maakt ook deel uit van de Overijsselse geschiedenis. Bekend is zijn reisverslag ‘Mijne reisportefeuille, omzwervingen door Overijssel in het najaar van 1846’, dat diverse keren werd herdrukt. Hij woonde onder meer in Gramsbergen, Almelo, Raalte, Kampen en Zwolle.

"Nieuw komt van oud": Kamperzeedijk te kijk vanuit het verleden / Klaas van der Sluis. – 2015. - 265 p. – € 25,-


Fotoboek over Kamperzeedijk vroeger en nu, waarbij veel plekken worden getoond met de veranderingen die door de jaren heen hebben plaatsgevonden. Zwart-wit foto’s met verklarende teksten.

Mijn leven als profvoetballer: 'één van de beste voetballers die er (n)ooit is geweest' / Richard Schreurs. – 2015. - 368 p. - € 14,95


De kans om als klein jongetje je te ontwikkelen tot uiteindelijk profvoetballer is vele malen kleiner dan een goed betaalde maatschappelijke carrière. Desondanks dromen heel veel jongetjes ervan om in de sporen van Johan Cruijff, Marco van Basten, Ruud Gullit of Dennis Bergkamp te treden. De werkelijkheid is dus moeilijk te realiseren, maar in ieders fantasie is het allemaal wel mogelijk. In dit boek wordt een voetbalcarrière beschreven die nooit bestaan heeft in een voetbalwereld die wel bestaan heeft. De hoogtijdagen van Ajax in de '90-er jaren, het succes van Oranje, maar ook buitenlandse avonturen in Barcelona en Qatar staan uitgebreid beschreven door een speler die het allemaal van dichtbij heeft meegemaakt. Herleef en herken een stuk voetbalgeschiedenis in dit boek van de Zwolse auteur Richard Schreurs in een vloeiende mix van fictie en non-fictie.

Geen opmerkingen: