maandag 4 mei 2015

Regionale uitgaven 2015-6

Rubriek met aanschafinformaties voor collectioneurs in de bibliotheken van Overijssel, maar uiteraard ook voor iedere belangstellende.

Ga voor bestellingen (bibliotheken) naar Bicat Wise – Titels – Besteladministratie – Kies voor IAI’s – Week 2015-19

IAI’s 2015-6

35 jaar Bello: het verhaal van een wegtreintje / Tineke van Buren en Dinand Webbink. - Hellendoorn : Stichting tot Steun Activiteiten Dorp Hellendoorn, 2015. - 55 p. - € 14,-


In 1978 vierde het dorp Hellendoorn haar 900-jarig bestaan. Een van de vele hoogtepunten dat jaar was de grote, feestelijk optocht. Vooraan in de stoet reed een replica van de trein, die van 1910-1935 Hellendoorn als eindstation had: Bello. Het wegtreintje, gebouwd door de buurtvereniging de Woerthe, bleek een enorm succes. In 1979 werd de Stichting Bello opgericht en 35 jaar lang exploiteerde deze stichting het treintje. Zowel voor de Hellendoorners als voor de vele toeristen is het treintje een belevenis. In deze jubileumuitgave wordt verteld over de bouw van de trein, de aanvankelijk moeizame relatie met de autoriteiten en de vele plezierige ervaringen met tal van mensen en organisaties. 35 jaar Bello bevat tal van verhalen, herinneringen en anekdotes en meer dan honderd foto's. Het boek begint met een interessant hoofdstuk, met veel details en mooie afbeeldingen, over de geschiedenis van de lijn Neede-Hellendoorn, waar de historische voorganger van de huidige Bello ooit reed.

"Vivat Capellen": over Johan Derk van der Capellen en zijn brief aan Willem Alexander .../ Theo Elstgeest. - Haarlem : Mijnbestseller.nl, 2014. - 150 p. – ISBN 9789462545854. - € 17,95


De auteur is overtuigd republikein. Hij schetst een beeld van de tijd waarin de patriot Joan Derk van der Capellen tot den Pol (1742-1784) leefde. Van der Capellen wordt vaak Nederlands eerste democraat genoemd. Zijn anoniem uitgegeven manifest ‘Aan het volk van Nederland’ (1781) was een aanklacht tegen de Oranjes en de heersende elite. In Overijssel verzette hij zich tegen de door de boeren gehate drostendiensten, een overblijfsel uit het feodale tijdperk. In het boek laat de schrijver Van der Capellen commentaar leveren op ontwikkelingen in onze tijd en een brief schrijven aan Willem Alexander.

Twente: bijzondere fietsroutes langs heilige huisjes. - Enschede : Twents Bureau voor Toerisme, 2015. – 47 p. - € 3,95


Twente is rijk aan religieus erfgoed. Overal staan kerken, basilieken, torens, kloosters en bidkapelletjes als uiting van Twentse devotie. Mede door de katholieke achtergrond van Noordoost-Twente bezit het gebied tientallen interessante, religieuze objecten, waarlangs de vier in dit boekje beschreven fietsroutes voeren.

De cirkel is rond / Jan ten Voorde. - Stichting Collectie Jan ten Voorde, 2015. - 32 p. – ISBN 9789090287348. - € 15,-


Op 1 oktober 2010 werd de Stichting Collectie Jan ten Voorde opgericht. De stichting heeft als doel de kunstwerken uit het oeuvre van Jan ten Voorde te behouden, te beheren en te exploiteren. Dit wil zij onder meer realiseren door het inventariseren van de collectie, het exposeren van het werk, het onderbrengen van het werk in openbare collecties en het verhuren en verkopen en het publiceren over het werk.

Dieks Kodden: verhalen van vroeger / Wim van Lenthe en Marijke Kodden. - Hardenberg : Heijink, 2015. - 198 p. - € 20,-


Na zijn boek over Willem Buis is dit de tweede biografische schets van oud-journalist Wim van Lenthe. Hoofdpersoon Dieks Kodden vertelt in dit boek wat hij zoal beleefd heeft in Ommen, Varsen, Oudleusen en meer plaatsen uit deze omgeving. Een belangrijk onderwerp is de Tweede Wereldoorlog. Dieks is dertien jaar als de oorlog uitbreekt. Allerlei belevenissen uit de oorlog passeren de revue.

Standrechtelijk doodgeschoten: Kampen 28 september 1944 / Jan Altena Hzn. - Hardenberg : Heijink, 2015. - 118 p. – ISBN 9789462545458. - € 14,50


Terwijl de geallieerden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog oprukten, werden de represailles door Duitsers en Duitsgezinde Nederlanders steeds grover. Executies dienden als voorbeeld om de mannelijk bewoners van Kampen bij de IJssellinie aan het graven te krijgen. Zo werd in Kampen op 28 september 1944 Egbert Altena bij een razzia uit het huis gehaald en met twee anderen geëxecuteerd. Zijn dochters startten vele jaren later een onderzoek naar het hoe en waarom van deze gerichte actie. Zo werd de aanloop tot deze zwarte dag de toedracht van deze gebeurtenis en het gevolg van deze brute daad aan de hand van documenten en gesprekken beschreven. Voor Jan Altena Hzn aanleiding om na aanvullend onderzoek een volledige levensloop van Egbert Altena te schrijven.

Verzetsstrijder Jan Tuut (Joop van Wijk) / bewerking en heruitgave: Geert Groen ; oorspr. auteur: Jan Tuut (Joop van Wijk). – 2014. - 181 p. - € 17,50


Jan Tuut, alias Joop van Wijk, heeft in de oorlog heldendaden verricht in het verzet, met name in het gebied van de huidige gemeente Steenwijkerland. Vijftig jaar na de oorlog heeft hij zijn herinneringen op papier gezet in "Uit het leven van een verzetsstrijder". Dit boek is een bewerkte versie hiervan.

Boy, o boy...: wat vooraf ging, wat voorbij ging, wat blijft is de herinnering / Ab Roetman. - Harderwijk : Drukkerij Wedding, 2015. - 102 p. – ISBN 9789491197314. - € 12,50


In de regio Kampen geldt Ab Roetman uit IJsselmuiden als oorlogskenner bij uitstek. Ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding heeft hij zijn jeugdherinneringen gebundeld in dit boek. Als tiener maakte hij de oorlog mee en was hij betrokken bij de oorlogsfilm 'Maarlen tarten de adelaar' (1985), regelde het ontvangst van Canadese veteranen en leidt excursies naar de invasiestranden in Normandië. In zijn boek zijn herinneringen te lezen van voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De verhalen bieden een inkijkje in het dagelijks leven in de oorlogsjaren.

Geen opmerkingen: