maandag 20 juli 2015

Schatkamer en Boekenmarkt bij SAB tijdens Deventer Boekenmarkt


Wie op zondag 2 augustus even een rustpunt zoekt, tijdens de drukte van de Deventer Boekenmarkt, is van 9.30 tot 17.00 uur van harte welkom in de Schatkamer van Deventer Boekenstad. Niet alleen vindt daar een kleine maar goed gesorteerde boekenmarkt voor Stichting Biblionef plaats, ook kun je bijzondere uitgaven uit het bezit van de oudste stadsbibliotheek van Nederland bekijken. De hal van de Athenaeumbibliotheek bevindt zich aan Het Klooster 12, pal achter de boekenkramen die aan de IJssel, ter hoogte van Onder de Linden, staan.

Boeken voor Biblionef
De opbrengst van de boekenverkoop in de hal van de Athenaeumbibliotheek komt volledig ten goede aan Biblionef. Deze stichting zet overal ter wereld bibliotheken op en doneert nieuwe kinderboeken aan (school)bibliotheken. Dit gebeurt met name in Afrika, Zuid-Amerika en Azië op plekke waar kinderen niet vanzelfsprekend met boeken in contact komen.

Rondkijken in de Schatkamer
In de Schatkamer van Deventer Boekenstad is onder andere de eerste Nederlandse sprookjesverzameling te zien. De verhaaltjes zijn rond 1800 opgeschreven in de hanenpoten van een 11-jarige jongen, die ze hoorde van de huisnaaister. Het boekje is voor ons land uniek. Ook wordt het geheimzinnige Laus ululae uit 1642 getoond. Het in Deventer uitgegeven boekje staat vol met humanistische geleerdenhumor. Het werd onlangs aangekocht door de bibliotheek. Voor de goedheiligman is het nog wat vroeg, maar sinds kort beschikt de Athenaeumbibliotheek over de grootste verzameling boeken en documenten over het Sinterklaasfeest. Van fotografe Betty Veldwachter zijn tientallen foto's uit de jaren zestig te zien, met Deventer als onderwerp. De foto's zijn gerangschikt naar thema's als de IJssel, de kunstijsbaan, de markt en Go Ahead.

De tentoonstellingen in de Schatkamer zijn overigens t/m 13 augustus te bezichtigen. Lees er meer over op de website van SAB.

Geen opmerkingen: