donderdag 20 augustus 2015

Bijna 4.000 online vidio's in RTV Oost archief


Nog niet zolang geleden schreef ik er ook al over. Over het online videoarchief van RTV Oost. Op een regenachtige dag begin deze week heb ik erin zitten grasduinen en dat was een plezierige bezigheid. In het archief zitten inmiddels een kleine 4.000 video's, grotendeels uit de periode 1990 tot heden, verdeeld over zo'n 20 rubrieken. Zoals de rubriek Bekende Overijsselaars met Harm oet Riessen, Jan Brunnekreef en Willem Wilmink, inmiddels alle drie niet meer onder ons. Of de film van Jan Vrijman over Willem van Laar, alias Koperen Ko. Of een piepjonge Ilse DeLange (beelden uit 1991 en 1993).

De database is op vele manieren te doorzoeken. Je kunt op een kaart klikken die precies de plekken aangeeft of je zoekt op rubriek, plaats, onderwerp of trefwoord. Wanneer je op plaats zoekt en vervolgens 'Route' aanklikt, krijg je De Bijrijder beelden uit 1997-1999. Over mijn woonplaats bleken 5 filmpjes te bestaan, die zijn opgenomen in 1997-1998. Misschien niet zo heel lang geleden, maar toch blijkt er al veel veranderd. Een schoolgebouw is verdwenen, evenals een groot fabrieksgebouw. Een supermarktketen die niet meer bestaat, een postkantoor dat opgeheven is. Gedateerde auto's en bij het benzinestation zie je de toenmalige prijzen: diesel 1,54 gulden (€ 0,70) en super benzine 2,25 gulden (€ 1,02)

Rechtstreekse link naar het video-archief.

1 opmerking:

chris van oosterwijk zei

Heel fraai.
Echter een groot aantal films zijn via de Twentse Filmbank "binnengehaald"
Jammer dat daarover geen contact met ons is geweest.Nu zijn veel van die filmpjes niet te bekijken omdat "embedden" door ons is geblokkeerd.

Groet Chris van oosterwijk/Twentse Filmbank