maandag 10 augustus 2015

Precies 90 jaar geleden: de stormramp van Borculo

Borculo na de storm (foto Wikimedia Commons)

Op maandag 10 augustus 1925 steeg de temperatuur in Twente en de Achterhoek tot rond de 30 graden. Door de hoge luchtvochtigheid voelde het benauwd aan. Zuid-Oost Nederland lag op de flank van een groot bijna geheel Europa omvattend hogedrukgebied. Vanuit Zuidwest Nederland naderde snel een koufront. De gevolgen van de botsing waren desastreus. Borculo werd verwoest. Er waren (slechts) drie doden te betreuren en vele tientallen gewonden. Doden en gewonden vielen niet alleen in Borculo maar ook in een strook die liep van Oost-Brabant, via Gelderland en Twente tot in Denekamp. Maar ook buiten dit gebied was het lokaal flink raak. Een boerin in Staphorst werd door de wind opgetild en overleefde haar terugkomst op de aarde niet. In Twente was de schade het grootst in Hengelo, Haaksbergen en de tegenwoordige gemeente Hof van Twente.

Ramptoerisme (foto Wikimedia Commons)

Ramptoerisme
De stormramp, die al gauw de benaming ‘ramp (of cycloon) van Borculo’ kreeg, was kortstondig wereldnieuws. In Nederland bleef de ramp nog wekenlang middelpunt van het nieuws. Zoek in Delpher op het jaar 1925 en de trefwoorden ‘Borculo, ramp, storm’ voor de vele krantenberichten uit die periode. Overal werd door steuncomités geld opgehaald.
Wie denkt dat ramptoerisme iets van de laatste decennia is, heeft het mis. Naar schatting hebben meer dan een miljoen nieuwsgierigen Borculo bezocht. Taxibedrijven uit het hele land organiseerden autoritten naar het getroffen dorp. Velen kwamen per trein. Topdag was zondag 16 augustus met 110.000 bezoekers.

Kaart van het getroffen gebied

Voor wie er nog eens in wil duiken is er veel te vinden op internet:
* Wikipedia, met veel verwijzingen
* De cycloon van Borculo
* De storm over Losser en Oldenzaal
* Meteo-Consult
* De windhoos van Borculo in NRC-archief
* Tornadoramp 1925 Borculo (met filmbeelden) op NPO Geschiedenis

Zie ook het Brandweer- en Stormrampmuseum Borculo

Twee jaar later weer een stormramp
Nog geen 2 jaar later op 1 juni 1927 werden Twente, Salland en de Achterhoek opnieuw getroffen door een zware storm en windhozen. Deze eiste meer slachtoffers en bracht schade aan in een groter gebied, maar haalde niet zoveel publiciteit. Hier schreef ik al eerder over.

Geen opmerkingen: