maandag 21 september 2015

Óp 10 oktober Historisch Festijn in Deventer

Op zaterdag 10 oktober vindt er tussen 10 en 16 uur in de Lebuïnuskerk in Deventer een Historisch Festijn plaats. Aanleiding is de veertigste verjaardag van de Historische Vereniging Deventer. Aan het eind van de markt vindt de presentatie plaats van de eerste Historische Atlas van Deventer, geschreven door Clemens Hogenstijn. De toegang is gratis.


Hoofdbestanddeel vormt een cultuurhistorische markt, waaraan ruim 40 organisaties en particulieren uit Deventer e.o. deelnemen. Zij putten hun inspiratie uit de rijke geschiedenis van stad en streek en tonen hun activiteiten, bijzondere verzamelingen, publicaties, boeken, bodemvondsten, kunstuitingen, etc.
Daaromheen vinden de gehele dag tal van optredens en presentaties plaats:
* doorlopende vertoning van historische films over Deventer door de Stichting Noordenbergkwartier en door de Deventer cineast Paul van Agten
* korte lezingen over thema’s uit de Deventer geschiedenis door de Deventer auteurs Henk Nalis, Henk van Baalen, Clemens Hogenstijn, archeoloog Bart Vermeulen, tekenaar Peter Paul Hattinga Verschure en vertellingen door verhalenverteller Frank Prinsen
* muzikale optredens van een ad hoc - koor o.lv. Quinta Holthuis, de Hanzezangers, troubadour Jozka c.s., stadsbeiaardier Jan Willem Achterkamp en organist Teus de Mik
* een poëziefestival door Deventer dichters in de crypte van de kerk met Leen de Oude, die gedichten leest van overleden Deventer dichters, Dick Metselaar, Jos Paardekooper, Heleen Bosma, Maria de Groot, Herman Posthumus Meyjes en de kersverse nieuwe stadsdichter Johanneke ter Steege.
* de presentatie van een nieuwe website, speciaal bedoeld voor de jeugd, door René Berend van Deventer OVT: www.deventertoenennu.nl
* Ter gelegenheid van dit festijn geeft de vereniging een boekje uit met de titel: ‘Ik draag de stad in mij’ (naar het gelijknamige gedicht van dichteres Maria de Groot). Dit boekje (80 pag.) bevat de teksten van de lezingen en gedichten van de optredende dichters. Prijs: € 5,00 en op 10 oktober te koop bij de stand van de Historische Vereniging Deventer.

Stadsomroeper Günther Kropp kondigt om 10.00 het programma aan, waarna voorzitter Henk van Baalen het festijn opent en Jan Terlouw een toespraak houdt.

Om 15.30 uur vindt de feestelijke presentatie plaats van de Historische Atlas van Deventer door Dr. Clemens Hogenstijn, waarna het eerste exemplaar zal worden aangeboden aan de burgemeester van Deventer. De Atlas is op 10 oktober in de Grote Kerk te koop voor de actieprijs van 24,50 euro.

Kijk hier voor het hele programma.

Geen opmerkingen: