maandag 5 oktober 2015

Ode aan Wierdense 'koeienschilder' Fedor van Kregten (1871-1937)


Het was Han Pape, de markante hoofdredacteur van de Roskam, die rond 2009 het initiatief nam tot de Fedor van Kregten Revival. Uit een interview met Pape in 2009: Fedor van Kregten (1871-1937) werd geboren in Drenthe. Met zijn ouders kwam hij naar Wierden. Hij woonde en werkte een groot deel van zijn leven in de buurtschap Notter, waar zijn vader bovenmeester was van de lagere school. Behalve in Wierden was Van Kregten woonachtig in Den Haag en maakte hij een reis naar mediterrane gebieden, waaronder Spanje en Marokko. Maar in Wierden kwam hij voortdurend terug. Van Kregten jr. was eigenlijk voorbestemd voor een carrière in het onderwijs. Pape vertelt dat hij ook de onderwijsakte haalde. „Zelfs heeft hij nog even lesgegeven, maar hij koos al op 22-jarige leeftijd voor de kunst en verscheurde zijn akte. Uiteraard tot groot leedwezen van zijn vader. Die zag uiteindelijk wel in dat het zijn oudste zoon menens was met zijn roeping tot de schilderkunst. Hij stelde Fedor zelfs een atelierruimte ter beschikking waar de eerste schilderijen tot stand kwamen met het vee dat weide en heide begraasde in de buurtschappen Notter en Zuna.”
Lees hier het hele interview.

Volgens Pape at en sliep Van Kregten vaak bij de koeien om ze beter te leren kenen. Pape zegt dat Van Kregten ten onrechte ondergewaardeerd is door de kunstgeschiedenis. "Dat komt ook door zijn zelfgekozen isolement. Hij schilderde als het ware met de rug naar het publiek. Het ging hem veel meer om de echtheid dan om het succes".


Meester van de beesten
Fedor van Kregten: Meester van de beesten is de titel van het boek dat Han Pape in 2009 schreef. Met twee tentoonstellingen brengen de gemeenten Rijssen en Wierden nu een eerbetoon aan deze Meester van de Beesten. Vanaf 12 oktober is de expositie Andere streken van Fedor van Kregten te zien in het Rijssens Museum. Op dezelfde dag wordt een expositie geopend in Kulturhus Irene in Notter.

Kijk hier voor een korte biografie Roel Smit-Muller over Fedor van Kregten op de website WieiswieinOverijssel. De hier getoonde afbeeldingen zijn ook van deze website afkomstig.

Afbeelding: Fedor van Kregten - zelfportret

Geen opmerkingen: