vrijdag 2 oktober 2015

Topotijdreis: tijdreis met topografische kaarten door je woonomgeving

Het Kadaster heeft met Topotijdreis een nieuwe kaartviewer online gebracht. Zie het als een vereenvoudigde uitgave van Watwaswaar. De laatste heeft een tamelijk ingewikkelde zoekstructuur en levert nogal wat puzzelwerk op voor de niet-ingewijde. Topotijdreis bevat minder aanvullende informatie en ook minder kaartmateriaal, maar is wel gebruiksvriendelijk en geeft kaarten en details weer op schermbreedte. Lees hier een uitgebreidere beschouwing over beide websites.


Voor wie in korte tijd de topografische ontwikkeling van een bepaalde plek (vul bijvoorbeeld je eigen of een andere postcode in) vanaf 1815 wil volgen ziet met Topotijdreis door over een balk te schuiven de omgeving veranderen.
Als voorbeeld zie je in mijn geval (Borne) in 1815 op de Kraijenhoffkaart nog verbasterde namen als Hettum, Asselo (2x, 1x moet Hasselo zijn), Duringen en Woolten, maar ook Den Denne Boom en De Riet (gelegen tussen Borne en Hengelo op deze kaart). Rond 1900 op de z.g Bonnebladen veel nieuwe veldnamen en buurtschappen, die intussen wijknamen zijn geworden (Letterveld, Oldhof, Zuid-Esch). Begin 20ste eeuw verschijnen de fabrieken. Na de oorlog zie je Borne in snel tempo groeien en eind jaren tachtig wordt Borne door snelwegen ingesloten.
Doordat in de 19de eeuw b.v. maar van drie kaarten gebruik wordt gemaakt zijn de sprongen in de tijd wel heel groot. De website is door zijn eenvoud toch een leuk speeltje.


1 opmerking:

Hendrika zei

Ik heb al een tijdje op de site rondgeneusd, en vond waar ik altijd naar op zoek was: de boerderij van mijn beppe. Ook de eigen omgeving is hartstikke leuk om te bekijken, nu hoef ik niet allerlei topografische atlassen meer te lenen, alleen even schuiven naar de volgende kaart. Zoooo handig :-)!!