vrijdag 6 november 2015

De Overijsselse Boekenplank (2)

Hieronder een selectie van boeken met een Overijsselse link die de afgelopen maanden verschenen zijn. Dit keer beperk ik mij tot fictie, d.w.z. romans en verhalen die spelen in (een deel van) Overijssel. De lijst is vast niet volledig. Wie meer recent verschenen titels kent: mail mij even.

Willem Bulter. Het wichke van Bliednsteens bleek. Enschede: Uitgeverij Twentse Media, 2015. 132 pag. ISBN 9789071517426 € 12,50
Een Twentstalige 'Krimi'. Het was altijd zo rustig bij de bleek van Blijdenstein, in het boerenland tussen Enschede en Lonneker. Maar op 6 mei 1806 gebeurt er iets verschrikkelijks. Iedereen is verbijsterd, niet alleen fabrikeur Blijdenstein zelf en bleekbaas Mriens, maar ook de bleeksters die er werken, en de pleegfamilie van Mientje Fransman, een Amsterdams weeskind dat Blijdenstein zelf eind 18e eeuw naar Enschede had gehaald, tegelijk met een dertigtal andere weeskinderen. Toevallig is het boerenschooltje ’s zomers dicht en kan meister Van de Meij namens de marke Lonneker mooi helpen om deze zaak op te lossen. Hij moet landrichter Greve en notaris Pennink uit de stad maar eens flink achter de vodden zitten. Kijk ook hier.


Mani Beckmann, Geert Bekkering (vert.). De kapel in het veen. Enschede: Uitgeverij Twentse Media, 2015. 296 pag. ISBN 9789071517433 € 10,-
Uitgeversinformatie: ‘Kapel in het veen’ speelt niet zo lang na de tachtigjarige oorlog. Er is een jaarmarkt in Alstätte en een gezin van kermisklanten komt ook daar naartoe. Daarbij is een volwassen zoon, die van zijn pleegvader hoort dat hij eigenlijk uit dat dorp komt. Dat wil hij uitzoeken. Daarbij ontdekt hij allerlei ingewikkelde familierelaties tussen (rijke) boerenfamilies. Er is destijds een ‘heks’ verbrand en een boerenzoon opgehangen. Een pastoor die met sterrenkunde en alchemie bezig is speelt een rol, net als zijn kapelaan, die wel van het leven houdt. Een Nederlandse boer is vanwege het geloof naar Duitsland uitgeweken, maar wordt daar ook niet echt geaccepteerd, dus hij smokkelt specerijen en stookt foezel. De commiezen die de grens bewaken vanuit een ‘burcht’ in het veen en daar een zwijgende gevangene in de kelder opsluiten. De galg aan de grens waar smokkelaars gehangen worden. Een geestelijke met waanideeën heeft een kapel in het veen gebouwd, waar hij de komst van de duivel afwacht. Kortom, alle elementen die je in een streekroman verwacht, zitten in het boek: liefde, haat, geboorte en dood.
En nog spannend ook, want wie heeft die jongen als baby geprobeerd te vermoorden en waarom? Geen wonder dat zijn drie historische romans van de grensstreek, in Duitsland zeer hoge oplagen haalden.
Mani Beckmann heeft een flink aantal detectiveboeken geschreven, waarvan er drie spelen in het veengebied tussen Alstätte en Haaksbergen. Het zijn historische streekromans waarin alle elementen zitten die je in dat soort romans verwacht: liefde, haat, geboorte en dood. Maar hoewel het boek natuurlijk fictie is, zijn alle gebeurtenissen gebaseerd op echte geschiedenis. Bijzonder is wel dat dit boek gesitueerd is in een omgeving die iedereen kan herkennen, met de Haarmühle, de landweer langs de grens, de erven van Alstätte en veldnamen die nog steeds bekend zijn. Mani Beckmann (1965) komt uit Alstätte, studeerde in Berlijn en is nu als ‘Krimi’- schrijver verbonden aan de WDR-televisie in Keulen.
Kijk ook hier.Nicolet Steemers. Tweedracht. Breda: De Geus, 2015. 254 pag. ISBN 9789044534986 € 17,95
De nieuwe thriller van Nicolet Steemers, heeft Enschede als decor. Uit de Tubantia: 'Café ’t Bolwerk is één van de locaties in Enschede waar Tweedracht aanschuift. In de psychologische thriller voert Nicolet Steemers een tweeling op, Lucy en Danielle van Alphen. Lucy vertelt het verhaal, zij is op weg naar succes als cabaretière en verdient haar geld als technicus bij theater Ophelia (lees: Concordia). Haar tweelingzus Danielle is aan lager wal geraakt. Drugsverslaafd, verkeerde mannen. In hun jonge jeugd zijn ze betrokken geweest bij een tweelingenonderzoek. Op de eerste pagina bellen twee agenten bij Lucy aan. De leidster van het tweelingenonderzoek (zij woont aan de Horst Lindelaan) is dood aangetroffen en Lucy's bus is die vrijdag in de straat gesignaleerd. Maar ook Danielle is verdacht'. Lees hier verder.


René Berends. Victors victorie. Deventer: Corps 9 Publishers, 2015. 56 pag. ISBN 9789079701360 € 6,96
Het verhaal uit dit kinderboek speelt aan het eind van de 15de eeuw. Victor is de hoofdpersoon in dit verhaal. Voor hem is er geen plaats in de bakkerij van zijn vader. Daarom heeft zijn vader besloten dat hij in de leer moet bij een andere gildemeester of anders het klooster in moet gaan. In het tweede deel van het boek wordt beschreven hoe Deventer er in die tijd uitzag.
Geen opmerkingen: