vrijdag 20 november 2015

Rectum (bij Wierden) meest bijzondere en Nederland (Kop) meest verwarrende plaatsnaam van Nederland

Rectum (gemeente Wierden) staat op de eerste plaats van de meest bijzondere plaatsnamen van Nederland. HP/De tijd maakte een top 19 uit de duizenden plaatsnamen in Nederland.
Op de vierde plaats staat Muggenbeet, dat ligt in de gemeente Steenwijkerland. Bij de zoektocht naar bijzondere plaatsnamen maakte HP/De Tijd dankbaar gebruik van de website Plaatsengids, een prachtige website met heel veel informatie over alle plaatsen (tot de kleinste gehuchten) in Nederland.

HP/De Tijd maakte naast een lijst van de meest bijzondere plaatsnamen, ook een lijst met de meest verwarrende en meest deprimerende plaatsnamen.

Foto: H.W. Fluks (Plaatsengids.nl)

Over de plaatsnaam Rectum
Op Plaatsengids wordt de naam als volgt verklaard:
- Vermoedelijk een naam met heem 'woonplaats'. Het eerste lid is moeilijk te duiden, misschien een collectivum bij rek 'rechte strook' (Bron: Nederlandse plaatsnamen: herkomst en historie)
- of: de naam is Nedersaksisch en is een samenvoeging van verbasterde woorden Recde of Regde van de oude naam voor de Regge en -tem, -tum, van heim, wat woonstede betekent. De betekenis is 'nederzetting aan de Regge' (Bron: Wikipedia)

Op Plaatsengids staat nog meer over Rectum. Opzienbarend qua lengte is het Wikipedia-artikel over Rectum. Hier heeft iemand geprobeerd Rectum echt op de kaart te zetten.

Nederland
De naamsverklaring is hier niet zo lastig: 'laaggelegen land'. De buurtschap ligt in het moerassige land van de Weerribben. Zie verder Plaatsengids.

Nederland, plaatsnaambord (juli 2010) met op de achtergrond het op dat moment bewoonde ooievaarsnest. Het enige oranje op witte plaatsnaambord van ons land (Bron: Plaatsengids)
Foto: H.W. Fluks

Geen opmerkingen: