zondag 27 september 2015

Hasseltse Anna van der Breggen naar zilver bij WK Wielrennen

Een onderwerp voor dit weblog? Ja, cultuur en sport worden vaak in één adem genoemd en Anna van der Breggen komt ook nog eens uit Hasselt.
Het was een mooie wedstrijd voor de toeschouwer, waar alles in zat wat een wielerliefhebber zich kan wensen. Een mooi parcours en wisselende kansen. Het peloton met gedoodverfde favorieten kwam op de drie laatste venijnige klimmetjes nog langszij de kopgroep. De finale liep uit op een lange sprint, waarbij Anna van der Breggen (te) vroeg aanging en zo de Britse Lizzie Armistead in de gelegenheid stelde haar in de laatste meters te kloppen. Niettemin een prachtige prestatie van de Hasseltse die ook al zilver won bij het WK tijdrijden en brons in de ploegentijdrit en dit jaar ook al onder meer de Giro Rosa, La Course en de Waalse Pijl op haar naam schreef.

Anna van der Breggen (Foto Wikimedia Commons)

Jammer dat er zo weinig vrouwenwedstrijden worden uitgezonden. Voordelen: verfrissend (minder voorspelbaar), kortere wedstrijden, appetijtelijk (i.p.v de baardenoptocht in het huidige mannenpeloton), meer wisselende situaties etc. Desondanks wel benieuwd hoe het vanavond bij de mannen verloopt.

vrijdag 25 september 2015

André Manuel winnaar Cultuurprijs Overijssel

André Manuel werd door het publiek én de jury aangewezen als winnaar van de Cultuurprijs Overijssel.

In de huidige vorm werd de door het Prins Bernhard Cultuur Fonds, RTV Oost en de dagbladen De Stentor en Twentsche Courant Tubantia georganiseerde Cultuurprijs Overijssel voor de tweede keer uitgereikt. De prijs bestaat al veel langer maar sinds vorig jaar mag het publiek ook meestemmen op de kandidaten die door een jury aangewezen zijn.

André Manuel (foto Wikimedia Commons)

Naast muzikant, acteur, columnist en cabaretier André Manuel uit Diepenheim werden dit jaar zanger en bandleider Typhoon uit Zwolle en theaterproductie The Young Ones uit Zwolle genomineerd.

De Talentprijs gaat naar Jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel uit Zwolle die samen met de blues rock band Texas Radio uit de Hof van Twente, en cabaretier en stand upper Thijs Kemperink uit Albergen werd genomineerd.

Lees meer over de uitreiking van de prijs bij RTV Oost.

Jury
De jury bestaat dit jaar uit voorzitter Ank Bijleveld, commissaris van de Koning, Jan Willem de Vriend, dirigent van HET Symfonieorkest, Alex Kühne, directeur van de Deventer Schouwburg, Dick Laning, cultuurkenner en vertegenwoordiger van de Stentor en Carl Wittrock, dirigent en componist uit Goor en winnaar van de Cultuurprijs Overijssel 2014.
Naast de jury bepaalden dus ook de inwoners van Overijssel, die tot 10 september hun stem konden uitbrengen, wie de Cultuurprijs en Talentprijs in ontvangst mocht nemen.

De winnaars in voorgaande jaren:
2014 Carl Wittrock
2013 Jan Roerink
2012 Stichting Meer Innovatie voor Kunst en Cultuur (MIKC)
2011 Jan Eijsink
2010 Gees Bartels
2008 Wim Hoogeland
2007 Frans Wagenaar
2006 Mw. dr. C.J.M. Barones Sloet van Oldruitenborgh
2005 Dick Houwaart
2004 Stichting Theater en Cultuur Hertme
2003 Mw. Tilly Hesselink
2002 Stichting Kerk en Muziek Delden en Fred en Angie Rootveld
2001 Dr. Clemens Hogenstijn
2000 K. Schilder en G. Breur
1999 F. Leenderts
1998 Dr. A.G.P. Cremers
1997 Stichting IJsselacademie Kampen
1996 Drs. Tj. van der Ploeg
1995 Adriaan Buter
1994 W. Boonstra
1993 Ab Goutbeek
1992 H.A. te Riet
1991 Mw. J.W. Nagelhout-Klijzing
1990 Gemeenten IJsselham, Raalte en Almelo

woensdag 23 september 2015

Vernieuwd weblog Staatsbosbeheer Overijssel is de moeite waard!

Vorige week werd door gedeputeerde Hester Maij het vernieuwde weblog van Staatsbosbeheer in Overijssel 'geopend'. De blog wordt vooral door de Overijsselse boswachters zelf bijgehouden. Ze vertellen over hun werk maar ook over hun betrokkenheid bij onder meer evenementen, filmopnames en langlopende grote natuurherstelprojecten.


Veel informatie
Door te klikken op een van de Overijsselse regio's ontvouwt zich weer nieuwe informatie. B.v. over de verschillende natuurgebieden maar ook over activiteiten, wandel- en fietsroutes etc.
Een website waar je mooi een tijdje kunt 'rondstruinen'.

maandag 21 september 2015

Óp 10 oktober Historisch Festijn in Deventer

Op zaterdag 10 oktober vindt er tussen 10 en 16 uur in de Lebuïnuskerk in Deventer een Historisch Festijn plaats. Aanleiding is de veertigste verjaardag van de Historische Vereniging Deventer. Aan het eind van de markt vindt de presentatie plaats van de eerste Historische Atlas van Deventer, geschreven door Clemens Hogenstijn. De toegang is gratis.


Hoofdbestanddeel vormt een cultuurhistorische markt, waaraan ruim 40 organisaties en particulieren uit Deventer e.o. deelnemen. Zij putten hun inspiratie uit de rijke geschiedenis van stad en streek en tonen hun activiteiten, bijzondere verzamelingen, publicaties, boeken, bodemvondsten, kunstuitingen, etc.
Daaromheen vinden de gehele dag tal van optredens en presentaties plaats:
* doorlopende vertoning van historische films over Deventer door de Stichting Noordenbergkwartier en door de Deventer cineast Paul van Agten
* korte lezingen over thema’s uit de Deventer geschiedenis door de Deventer auteurs Henk Nalis, Henk van Baalen, Clemens Hogenstijn, archeoloog Bart Vermeulen, tekenaar Peter Paul Hattinga Verschure en vertellingen door verhalenverteller Frank Prinsen
* muzikale optredens van een ad hoc - koor o.lv. Quinta Holthuis, de Hanzezangers, troubadour Jozka c.s., stadsbeiaardier Jan Willem Achterkamp en organist Teus de Mik
* een poëziefestival door Deventer dichters in de crypte van de kerk met Leen de Oude, die gedichten leest van overleden Deventer dichters, Dick Metselaar, Jos Paardekooper, Heleen Bosma, Maria de Groot, Herman Posthumus Meyjes en de kersverse nieuwe stadsdichter Johanneke ter Steege.
* de presentatie van een nieuwe website, speciaal bedoeld voor de jeugd, door René Berend van Deventer OVT: www.deventertoenennu.nl
* Ter gelegenheid van dit festijn geeft de vereniging een boekje uit met de titel: ‘Ik draag de stad in mij’ (naar het gelijknamige gedicht van dichteres Maria de Groot). Dit boekje (80 pag.) bevat de teksten van de lezingen en gedichten van de optredende dichters. Prijs: € 5,00 en op 10 oktober te koop bij de stand van de Historische Vereniging Deventer.

Stadsomroeper Günther Kropp kondigt om 10.00 het programma aan, waarna voorzitter Henk van Baalen het festijn opent en Jan Terlouw een toespraak houdt.

Om 15.30 uur vindt de feestelijke presentatie plaats van de Historische Atlas van Deventer door Dr. Clemens Hogenstijn, waarna het eerste exemplaar zal worden aangeboden aan de burgemeester van Deventer. De Atlas is op 10 oktober in de Grote Kerk te koop voor de actieprijs van 24,50 euro.

Kijk hier voor het hele programma.

woensdag 16 september 2015

Genomineerden Libris Geschiedenis Prijs 2015

Voor de Libris Geschiedenis Prijs die op 25 oktober wordt uitgereikt zijn 5 titels genomineerd:

Annegreet van Bergen: Gouden jaren. Hoe ons dagelijks leven in een halve eeuw onvoorstelbaar is veranderd (Atlas Contact)


Ooit was de dagelijkse douche een wekelijkse teil, de bankrekening een papieren loonzakje, de tampon een gordeltje met inlegdoekje en de verwarming een stoffige kolenkachel. Dingen die wij nu volstrekt normaal vinden waren dat kort geleden nog niet. Na de Tweede Wereldoorlog maakte Nederland iets mee dat nooit eerder was vertoond: het inkomen per hoofd van de bevolking verviervoudigde. In Gouden jaren beschrijft Annegreet van Bergen hoe deze ongekende en razend- snelle groei ons dagelijks leven ingrijpend heeft veranderd van eten, wonen en huishouden tot school, werk en mobiliteit. Fantastische anekdotes, scherpe observaties, uitgebreid onderzoek en opmerkelijke cijfers vormen de basis van dit bijzondere geschiedenisboek. Het doet je beseffen hoe uitzonderlijk rijk we in een halve eeuw tijd zijn geworden en hoe betrekkelijk de huidige economische malaise is.

Cees Fasseur: Eigen meester, niemands knecht. Het leven van Pieter Sjoerds Gerbrandy. Minister-president van Nederland in de Tweede Wereldoorlog (Balans)


De geboren Fries en gereformeerde boerenzoon Pieter Sjoerds Gerbrandy (1885-1961) was minister-president in de moeilijkste periode van de Nederlandse geschiedenis, van 1940 tot 1945. Als hoofd van het kabinet in ballingschap in Londen weigerde hij zich neer te leggen bij de gedachte dat Nederland verslagen zou zijn. In talloze toespraken voor Radio Oranje spoorde hij zijn landgenoten in bezet gebied aan moed te houden. Hij regeerde zonder parlement, maar mét koningin Wilhelmina, die door haar vernieuwingsdrift in conflict kwam met de koppige Gerbrandy. Het was niet gemakkelijk om met hem samen te werken: hij was een weinig tactvolle, tegendraadse figuur. Niettemin genoot hij grote populariteit; hij werd beschouwd als het icoon van de Tweede Wereldoorlog, zoals Churchill in Engeland. Zijn borstbeeld siert daarom tezamen met dat van Wilhelmina de ingang van het Tweede Kamergebouw als blijvende herinnering aan de oorlogsjaren.

Ewoud Kieft: Oorlogsenthousiasme. Europa 1900-1918 (De Bezige Bij)


Duizenden van Europa's meest vooraanstaande kunstenaars, schrijvers en wetenschappers waren euforisch toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Om dit mysterie te begrijpen duikt Ewoud Kieft in de levens van een tiental intrigerende oorlogsenthousiastelingen, onder wie Herman Hesse, Sigmund Freud, Vladimir Majakovski en H.G. Wells. Hoe konden zoveel intelligente, vooruitstrevende en sociaal geëngageerde mannen en vrouwen veranderen in militante, oorlog verheerlijkende radicalen?

Alexander Münninghoff: De stamhouder. Een familiekroniek (Prometheus Bert Bakker)


Ik ben geboren op 13 april 1944 in Posen, een oude Poolse stad die eeuwenlang Pozna werd genoemd. Maar toen ik er geboren werd, te midden van bombardementen die het einde der tijden leken aan te kondigen, was dit Posen een Duitse stad vanwaaruit Hitler-Duitsland zijn Heerestruppen naar de Sovjet-Unie had gestuurd en die nu de verminkten, de gewonden, de doden en een onafzienbare stoet vluchtelingen terugkreeg.
Mijn familie had deel aan dat drama. Over hen gaat dit boek. En over de gevolgen van de oorlog. Over een sluwe grootvader, die op spectaculaire wijze een van de rijkste mensen van Letland was geworden, maar twee dagen voordat de oorlog uitbrak met zijn Russische vrouw en vier kinderen, met achterlating van al zijn bezittingen, moest vluchten naar Nederland. Over een naïeve vader, die aan het Oostfront, in het uniform van de Waffen ss, uit idealisme tegen de Sovjets vocht en vervolgens in Nederland ten onder ging. Over een moeder, die na de scheiding naar Duitsland vluchtte en mijn moeder niet mocht zijn. En over mij, de kleinzoon, de zoon, de stamhouder.
Alexander Münninghoff (Pozna, 1944) is journalist en Ruslandkenner. Hij is winnaar van de Prijs voor de Dagbladjournalistiek en auteur van Tropenjaren in Moskou (1991), over zijn tijd als correspondent in de Sovjet-Unie. De stamhouder is autobiografisch en berust op feiten en familieverhalen.

Laura Starink: De schaduw van de grote broer (Atlas Contact)


De onrust in Oekraïne laat goed zien hoe Rusland de Tweede Wereldoorlog als propagandamiddel gebruikt. Voor Vladimir Poetin bestaat de `Kievse junta uit fascisten, neonazi s en antisemieten. Het verschaft hem het alibi voor de ondermijning van een vroegere vazalstaat, die zich probeert los te weken uit Ruslands invloedssfeer. In Oost-Europa wordt de crisis met angst om het hart gevolgd. Het hele gebied worstelt met zijn bloedige geschiedenis. Laura Starink zag hoe in het Russische Kaliningrad het vroegere Duitse Koningsbergen de nostalgie naar het Duitse verleden opbloeit, maar de rol van het Rode Leger taboe blijft. Hoe de jonge historicus Kamil de dorpelingen van het Poolse Jedwabne vergeefs probeert te interesseren voor de moord van hun voorouders op hun Joodse buren. En hoe 25.000 chassidische pelgrims op zoek naar hun wortels elk jaar het kozakkenstadje Oeman in de binnenlanden van Oekraïne op stelten zetten. Starink beschrijft hoe ingewikkeld in ieders leven de keuze was tussen de twee kwaden van nazisme en communisme, en hoe de geschiedenis zeventig jaar na de oorlog nog altijd een politiek mijnenveld is.

Kijk hier voor de winnaars in voorgaande jaren

zaterdag 12 september 2015

Topstukken Koninklijke Bibliotheek nu ook digitaal

Wie Den Haag bezoekt kan al een tijdje in de KB (vlak naast het het station Den Haag Centraal) de Expositie Topstukken bekijken. Uit de meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar nieuwe topstukken die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Van romans en dichtbundels tot atlassen, modebladen, jeugdtijdschriften, sierpapier, boekbanden en brieven. Van de middeleeuwen tot vandaag de dag.


Wie nooit in Den Haag komt kan nu thuis op de bank, op de PC, tablet of mobiele telefoon in deze topstukken bladeren. Om te beginnen in acht van deze bijzondere werken, die variëren van het Evangeliarium van Egmond – een evangelieboek met de oudste afbeeldingen van ‘Nederlanders’ (derde kwart negende eeuw) tot Donald Duck, een vrolijk weekblad – het eerste Nederlandstalige stripblad uit 1952. De KB heeft ook veel informatie over de werken toegevoegd. Kijk hier voor de complete lijst van gedigitaliseerde werken.

donderdag 10 september 2015

Oktober: Maand van de geschiedenis


Voor de vijfde keer wordt in oktober de Maand van de Geschiedenis georganiseerd en voor de vierde keer op 31 oktober de Nacht van de Geschiedenis. Organisatoren zijn Nederlands Openluchtmuseum (Maand) en Rijksmuseum (Nacht).
Elk jaar is er een ander thema: Ik & Wij (2011), Arm & Rijk (2012), Vorst & Volk (2013), Vriend & Vijand (2014) en voor dit jaar is het thema Tussen Droom & Daad.
Op de website is onder de kop Thema 2015 van alles te vinden dat betrekking heeft op Tussen Droom & Daad, zoals collecties, verhalen en artikelen, boeken, canonvensters en columns.

Activiteiten in het kader van de Maand van de Geschiedenis in Overijssel zijn hier te vinden.

zondag 6 september 2015

Na wandelapp nu ook fietsapp van Landschap Overijssel

Na eerder de gratis wandelapp 'Wandelen in Overijssel' te hebben ontwikkeld, komt Landschap Overijssel nu met een gratis fietsapp. Voor fietsers in Overijssel staan vanaf nu tien routes gereed in de fietsapp! Zoek op ‘fietsen in Overijssel’ of ‘wandelen in Overijssel’ in de App Store (voor iPhone en iPad) of Google Play Store (voor smartphone en tablet met Android) en download gratis de routeapps. Sommige routes zijn vrij kort, maar natuurlijk in te passen in andere bestaande routes.
Het gaat voorlopig om de volgende routes:
* Eikenhakhout (Vechtdal / Reestdal) - 38 km
* Ateliers in Bedrijf Reestdal - 22 km
* Wederopbouwgebied Vriezenveen - 23 km
* Geloofslandschap rond Deventer - 18 km
* Langs de Sallandse Landweer - 28 km
* Langs de Sallandse Landweer - 32 km
* Langs Twentse landgoederen (Zuid Twente) - 20 km
* Haaksbergen WO II - 60 km
* Koloniën van Weldadigheid (Kop van Overijssel) - 33 km
* Verborgen schatten (Kop van Overijssel) - 40 km

Voor mensen zonder smartphone en voor diegenen die tijdens de wandeling geen telefoon of tablet willen gebruiken, staan de routes ook op de website van Landschap Overijssel. Kijk hier.

Fietsen langs de Regge (foto: David de Graaf - Overijssels Landschap)

vrijdag 4 september 2015

De mooiste plekken van Overijssel


Wat is nou het allermooiste plekje van Overijssel? Die vraag stelde RTVOost aan de Overijsselaars. De omroep wil de mooiste plekken bij elkaar brengen op de website Mooi Overijssel.
De werkwijze is als volgt. Hebt u een plek voor ogen wanneer bovenstaande vraag gesteld wordt? Meldt u dan aan op de website van Mooi Overijssel.
RTVOost komt dan langs om dat plakje te filmen. Het resultaat is online én in het dagelijkse tv-programma ‘Overijssel Vandaag’ te zien.
Bekijk hier de mooiste plekjes die tot nu toe zijn uitgezonden.

dinsdag 1 september 2015

Opening Wederopbouwhuis is start Wederopbouwmaand Hengelo


Vanmiddag gaat met de opening van het Wederopbouwhuis aan de Molenstraat in Hengelo officieel de derde Maand van de Wederopbouw van start. Het thema dit jaar is 'Kunst & Ambacht in Hengelo 1940 - 1965'. Vanavond gaat in Cinema Hengelo het filmprogramma van start met oude en nieuwe producties rond wederopbouwkunst en ambachten in Hengelo.

In het Wederopbouwhuis zijn vier tentoonstellingen ondergebracht: glas-in-loodramen van vroegere Kamer van Koophandel en het Amstelhotel, foto’s van de Fotogroep Hengelo, “Hengelo identiteitloos” door Timo Rodel en Vloeibladen en Reclames van bedrijven. De openingshandeling zal worden verricht door Theo van Stapele van de Oudheidkamer Twente.

Gedurende de maand september is er veel te doen rond het thema Wederopbouw in Hengelo:
- tentoonstellingen op diverse plekken in Hengelo over Kunst & Ambacht in de tijd van de wederopbouw
- diverse lezingen in de bibliotheek aan de Beursstraat
- een filmprogramma
- foto's van Hengeloërs in 'Stadsalbum', de gehele maand te bezichtigen in de bibliotheek
- muziek uit de jaren 50 en 60 gespeeld op het carillon van de stadhuistoren
- rondwandelingen

Kijk hier voor precieze informatie over de activiteiten.

Gevraagd: herinneringen aan textielfabriek Gelderman in Oldenzaal


Ooit werkte een groot deel van de Oldenzaalse bevolking bij H.P. Gelderman en Zonen, de textielfabriek die in 1981 de poorten sloot. Een projectteam is begonnen het verleden van H.P. Gelderman & Zonen vast te leggen. Er zijn plannen voor een documentaire, een boek en op zaterdag 12 september is er een verhalendag. Iedereen die verhalen, herinneringen of anekdotes wil doorvertellen is welkom in de voormalige fabriek. Ook overleveringen zijn bruikbaar, dus (klein)kinderen van oud-werknemers kunnen hun verhaal ook doen.
Lees alles over deze dag op de speciale website over Gelderman. Op deze website staan ook al enkele filmpjes en verhalen.
Zie ook dit bericht op RTVOost.

Een mooi initiatief om o.a. op een website de geschiedenis van een bedrijf, waar zoveel mensen gewerkt hebben, te laten zien. Kijk voor een soortgelijk voorbeeld op de zeer veel informatie bevattende website Holec Historie.