dinsdag 12 januari 2016

De Overijsselse Boekenplank (4): thrillers

Dit keer drie thrillers die eind 2015 zijn verschenen. 'Respect' van Claus Brockhaus speelt zich af in Enschede. In 'Toegift' van Marcel Verreck vormt Deventer het decor, wat deels ook geldt voor 'Vriendendienst' van Almar Otten. Met de laatste twee boeken is iets speciaals aan de hand. Almar Otten startte de serie 'De zeven Deventer moordzaken'. Na deel 4 begon hij een nieuwe serie. Marcel Verreck maakte de serie Deventer moordzaken af. Het verschafte hem zoveel plezier, dat hij een boek aan de reeks toevoegde: 'Toegift'.
Almar Otten startte in 2011 een reeks waarin onder meer de bibliothecaresse van de Deventer Athenaeumbibliotheek Lineke Tesinga een rol speelde. Voor deel 2 uit de reeks ('Blauw goud') ontving hij de Diamanten Kogel. Bij de presentatie van 'Vriendendienst' liet hij weten dat dit (voorlopig?) het laatste deel is.
Tot nu toe heb ik alleen de nieuwe thriller van Almar Otten gelezen. Opnieuw in één ruk uitgelezen. Jammer dat dit voorlopig het laatste deel is, maar een schrijver is geen machine, hij wil ook wel eens wat anders. Wie nog nooit iets van Almar Otten heeft gelezen: wat mij betreft een absolute aanrader.

Almar Otten. Vriendendienst. Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 2015. 383 pag. ISBN 9789024568826 € 19,99
In het Engelse landhuis van Arthur de Rothschild komen twintig mensen uit de Londense City bijeen. Tussen hen loopt ook een man met getaand gezicht en halflang wit haar - hij wordt 'de Zwitser' genoemd. Het is een bijeenkomst van grote bankiers en enorme mondiale belangen. Wat is dan één mensenleven? Als David Zomer hoort dat Eline hem wil spreken, laat hij alles uit zijn handen vallen. Hij kent maar één Eline. Zij woonde samen met hem in het roemruchte Amsterdamse krakersbolwerk Krankstaat. Een pijnlijke periode waar hij niet graag aan herinnerd wil worden. Maar hij moet nu op reis. Een levensgevaarlijke tocht door Zwitserland en Italië voert hem naar Diyarbakir, de Koerdische hoofdstad in het zuidoosten van Turkije. Een oude vriendschap vergt van hem het uiterste.


Marcel Verreck. Toegift. Deventer: Artnik, 2015. 276 pag. ISBN 978-94-90548-26-1 € 19,95
Oudejaarsavond. Het is donker in de Deventer Schouwburg. De jaarlijkse conférence van oude rot Bertil Ter Mors is afgelast. Maar aan de IJssel straalt het nieuwe cultureel centrum ‘Panta Rhei’. Tout Deventer is aanwezig wanneer de jonge, wild levende cabaretier Emil Grootbarge zich presenteert als de nieuwe jaarafsluiter. Met aan het eind van zijn show een macabere toegift.
In dit achtste deel, ‘de toegift’ van de serie De zeven Deventer Moordzaken, krijgen inspecteur Martin Taal en zijn vertrouwelingen te maken met een wankelend zakenimperium, de keerzijde van het artiestenleven, een wildpark nabij de IJssel, de zomerse poëzie van Het Tuinfeest en de harde strijd om het menselijk geluk.


Claus Brockhaus. Respect. Enschede: Uitgeverij Kanaal Twente, 2015. 269 pag. ISBN 9789080998384 € 17,90
Een roeister vindt in het Twentekanaal het hoofd van een man. Nico ter Mors herkent in hem zijn jeugdvriend André Hammink ooit de derde doelman van FC Twente, maar daarna spoorloos verdwenen. Tot vorige week. Nico raakt betrokken in een duistere voetbalthriller waarin corruptie, mensenhandel en spoken uit het verleden opduiken. Hoofdinspecteur Frida Brandriet wordt intussen belaagd door een stalker en The Passion door een aanval van drones. En wat gebeurde er werkelijk in het fusiejaar 1965?

Geen opmerkingen: