donderdag 7 april 2016

A.s. zaterdag Avereester Historisch Spektakel op Kalkoventerrein Dedemsvaart


Op zaterdag 9 april wordt 's middags van 14.00 uur tot 18.00 uur op het Kalkoventerrein in Dedemsvaart een historisch spektakel opgevoerd. Ruim 130 vrijwilligers zullen het voor de gemeente Avereest stormachtige jaar 1888 gaan uitbeelden in een vier uur durend doorlopend schouwspel met op historische gebeurtenissen gebaseerde sketches die een aantal keren herhaald zullen worden.

De winter van 1887-1888 was erg koud en er kwam geen einde aan. Er kon niet gewerkt worden in het veen vanwege de vorst in de grond. Dit betekende bittere armoe. De arbeiders begonnen zich te roeren en gingen bollejagen (verhaal halen bij de veenbazen).
Burgemeester Van Barneveld voorzag problemen en vroeg om militaire ondersteuning. De Huzaren van Boreel sloegen hun kamp op in de buurt van Avereest. Dit alles wordt a.s zaterdag door toneelspelers/sters en figuranten uitgebeeld. Ook scenes uit het dagelijks leven toen worden nagebootst. Op de markt worden producten verkocht en het publiek kan meebieden op een openbare veiling.


Geen opmerkingen: