maandag 20 juni 2016

Delpher: nu ook zoekresultaten bekijken in grafiek

60 miljoen pagina's
Er is weer een mijlpaal bereikt in Delpher. Via dit portaal van digitale weergaven van kranten, boeken, tijdschriften en radiobulletins zijn nu 60 miljoen pagina's te bekijken.
Per categorie gaat het om de volgende aantallen:
• Boeken: 45,7 miljoen pagina’s
• Kranten: 11 miljoen pagina’s
• Tijdschriften: 1,5 miljoen pagina’s
• Radiobulletins. 1,8 miljoen pagina’s

Zoekresultaten bekijken in een grafiek
Zoek je in kranten en wil je weten in welke jaren een zoekterm het meeste voorkomt? Dan kun je gebruik maken van de optie ‘grafische weergave’. Je ziet dan in één oogopslag vanaf welk jaar de zoekterm voorkomt en waar de pieken zitten. Je opent de grafiek via het icoontje in de zoekbalk of bij het 'uitgebreid zoeken' rechtsonder.
Een voorbeeld. Ik zocht op Tubbergen. Niet 1971, het jaar van het boerenprotest tegen de ruilverkaveling, vormde de grootste piek, maar 1932. Even googelen wat er toen aan de hand was. Er bleek in dat jaar een Zweeds postvliegtuig in de buurt van Geesteren te zijn neergestort waarbij de inzittenden om het leven kwamen.
Zo kun je zoeken op plaatsen, begrippen, personen etc. Lees hier meer over de grafieken. Soms is het handig daarbij gebruik te maken van de tool 'uitgebreid zoeken'.


Afbeelding: De gebeurtenis die de grootste piek veroorzaakte zoekend op 'Tubbergen'. Lees meer over deze gebeurtenis op de website van Heemkunde Geesteren.

Uitgebreid zoeken
Deze zoekfunctie bevat nu ook meer mogelijkheden. Ga naar ‘uitgebreid zoeken’ en klik op het kleine witte pijltje, meteen rechtsboven. Daarmee open je de mogelijkheid om aanvullende woorden op te geven of juist woorden uit te sluiten. De optie 'uitgebreid zoeken' vind je nadat je gekozen hebt voor boeken, kranten of tijdschriften. Bij de standaardoptie ‘doorzoek alles’ is deze nog niet zichtbaar.
Bekijk hier meer zoektips.

Geen opmerkingen: