zaterdag 4 juni 2016

Mijn artikel over krant 'Recht door Zee' geplaatst in Tubantia


Voor de derde keer stond een artikel van mijn hand in de rubriek Stad & Land (sinds kort onder de kop Natuur & Streekcultuur) in de Tubantia. Als gastauteur heb ik een stuk gewijd aan de revolutionair-socialistische krant Recht door Zee, mede opgericht door Gerrit Bennink, naar voorbeeld van Recht voor Allen van Domela Nieuwenhuis. Anderen die in de loop der jaren leiding gaven aan de krant waren Johan Tusveld, Bernard Lansink en Johan Pieterson. Het blad had een relatief grote invloed in de jaren 1885-1895. Door de opkomst van de vakbonden en de oprichting van de SDAP én door onderlinge strijd verloor de krant aan betekenis en belandde het uiteindelijk in anarchistisch vaarwater.
Het artikel was te lezen in de krant van afgelopen woensdag. Door het uitzonderlijke weer had ik nog niet de puf dit bericht te plaatsen. Ik schreef al eerder een blogpost die deels betrekking had op dit onderwerp.


Foto: Gerrit Bennink (1858-1927)


Afbeelding: Het stakingscomité van de eerste langdurige staking in Twente bij de firma Scholten in Almelo in 1888. Bij deze staking hadden socialisten als Gerrit Bennink een leidende rol.

Geen opmerkingen: