zondag 7 augustus 2016

De Hel van Voerendaal


Paar dagen naar Maastricht geweest. Fietsen mee. Zaterdag de Natuurlijk Zuid-Limburg fietsroute gedaan. Met een ommetje extra zo’n vijftig kilometer, inclusief een aantal pittige stroken klimwerk met veel bekende plekken uit de Amstel Gold Race.
Op een aantal kruispunten stonden verkeersregelaars die blijkbaar niets te doen hadden. ’Gaat hier iets gebeuren?‘, vroeg ik aan één van hen. ‘De Hel van Voerendaal komt hier voorbij, totaal vijf keer’.
Na een afdaling naar het volgende kruispunt konden we niet verder. Een van de verkeersregelaars was in actie gekomen. Een lange rij auto’s met uitgezette motor, de bestuurders en passagiers gewoon in de auto. Vooraan bij de bocht – met ons erbij – een handvol kijkers. Politie op de motor, even later een kopgroep van een man of acht, dan een hele tijd niets, dan een paar kleine groepjes, eenlingen die hadden gelost of juist probeerden een gat dicht te rijden, eindelijk het grote peloton. Krakend materiaal en gevloek in de bocht. Enkele achterblijvers tussen de auto’s, de laatste politieagent op de motor, die op zijn fluit blies. Binnen de seconde stoof het verkeer alle kanten uit. Even later werden we gepasseerd door achtergebleven renners, die tussen het verkeer door laveerden. Blijkbaar telde je niet meer mee als je het contact met de auto’s had verloren.

Zuid-Limburgers zijn het blijkbaar gewend dat er wielerwedstrijden worden gereden in hun regio. Het hoort erbij en ze passen zich aan. De hele sfeer deed me sterk denken aan ‘De renner’ van Tim Krabbé. Een zelfde soort parcours, renners die niet tot de top behoren, maar wel een behoorlijk niveau hebben, een wedstrijd die alleen in de wielerwereld zelf bekendheid geniet.

Ik heb het even nagekeken. De wedstrijd maakt deel uit van de Topcompetitie. Sebastiaan Pot won de Hel van Voerendaal, Coen Vermeltfoort – hem heb ik begin juni nog de Nacht van Hengelo zien winnen – blijft leider in het klassement.

Hadden we in Overijssel maar meer van dit soort wedstrijden, bijvoorbeeld rond Ootmarsum of op de Sallandse Heuvelrug!

Geen opmerkingen: