donderdag 6 oktober 2016

Drie Overijsselse inzendingen voor Archiefstuk van het Jaar 2016

Voor de derde keer kun je stemmen op het Archiefstuk van het jaar. De verkiezing is gekoppeld aan de Maand van de Geschiedenis en heeft hetzelfde thema: Grenzen. Tot en met 27 oktober kan er gestemd worden op de 48 inzendingen van stads- en regionale archieven of andere (erfgoed)instellingen. Lees hier meer over de achtergronden van de verkiezing.
Stemmen kan op de website Stuk van het Jaar.

Overijsselse deelnemers

Historisch Centrum Overijssel - Met de groeten van Maurits


Het HCO heeft gekozen voor een van de oudste kaarten van het archief in Deventer. Onder stadhouder Prins Maurits werden eind 16e eeuw tijdens de tachtigjarige oorlog veel steden van nieuwe aarden wallen voorzien, in plaats van de oude stenen vestingwerken. Op bovenstaande kaart is een voorstel getekend voor de nieuwe vestingwerken van de stad Deventer, gemaakt door Andries de Roy in 1599. Andries de Roy (ook wel Le Roy genoemd) was sinds november 1596 militair ingenieur. Meer info. Stem hier.

Stadsarchief Kampen - Een uitbreidingsplan voor Kampen


De inzending van Kampen betreft een 'uitbreidingskaart van Kampen'. De kaart uit 1948 laat (toen aankomende) uitbreidingen van de stad Kampen zien. Meer info. Stem hier.

Gemeentearchief Steenwijkerland - Reizen in de tijd van Napoleon


In Kampen mochten de inwoners kiezen uit een selectie. De deelnemers kozen voor paspoorten uit de tijd van Napoleon. Reizen in de Franse tijd ging heel anders dan tegenwoordig. Elke keer als je van de ene naar de andere plaats wilde reizen moest je bij het lokale bestuur –tegen betaling van twee francs- een paspoort aanvragen. Napoleon wilde alles weten. Wie je was, waar je heen ging, en vooral: waarom ging je op reis? Deserteurs en dienstweigeraars moesten namelijk zoveel mogelijk opgespoord worden. Meer info. Stem hier.

Geen opmerkingen: