maandag 25 juli 2016

Zomernummer Mijn Stad Mijn Dorp is uit


Het zomernummer van het digitale tijdschrift Mijn Stad Mijn Dorp is uit. Met onder meer het zomerse onderwerp bermtoerisme, populair eind vijftiger begin zestiger jaren tot 1965, toen het op de Rijkswegen verboden werd. Het vormde een zondags uitje om voorzien van picknickmand op stoeltjes plaats te nemen in de bermen van doorgaande wegen om auto's te bekijken.
Andere onderwerpen:
- het plan Van Embden: beeldbepalend voor naoorlogs Zwolle
- interview met watertorenbeheerder uit Hengelo
- het Agnietenklooster in Diepenveen en zijn rijke bezit
- Kea Bouman uit Almelo wint grandslamtoernooi
- Verdwenen watermolens in Overijssel
- De Overijsselse roots van Onno en Isa Hoes
- De mysteries van de Hunenborg


Bermtoerisme (uit: Ondersteboven - NPO geschiedenis)

zondag 24 juli 2016

Websites over Limburgs geschiedenis en erfgoed nu gemakkelijk te vinden.

In de laatste jaren van de vorige eeuw legden bibliotheken zich toe op het ontsluiten van websites naar onderwerp compleet met annotaties. Dat bleek niet vol te houden en de website-catalogus verdween. De behoefte aan ordening van websites blijft. Natuurlijk is er de Startpagina, maar die is intussen zo vertakt in een veelheid aan onderwerpen dat je het overzicht kwijtraakt. Bovendien sijpelt de commercie door de pagina's.


Twee Limburgers hebben recent een website ontwikkeld is om iedereen die op de een of andere manier geïnteresseerd is in ‘het verhaal Limburg’ de weg te wijzen in de berg informatie die via internet te vinden is over Limburgs erfgoed. De websites zijn gerubriceerd in: Ontdekken, Onderzoek,
Bezoek, Periodes en Plaatsen. Wie websites mist kan deze aanmelden. Een mooi initiatief dat navolging verdient!

donderdag 21 juli 2016

New York en Hengelo in oude foto's


Old New York City
New York is hot. Ik ben er nooit geweest, maar ik hoor vaak enthousiaste verhalen uit mijn omgeving van New York-gangers. Met medewerking van de New York Public Library is er een site ontwikkeld waarop van heel veel plekken in New York oude foto's worden getoond. Door op de kaart te klikken verschijnen de foto's die de oude situatie weergeven. Jammer - of ik moet iets gemist hebben - dat je niet tegelijkertijd de huidige toestand in beeld krijgt. Maar je kunt natuurlijk telkens switchen naar Google Earth.


Hengelo op History Pin
Er zijn veel meer van dit soort sites. Onlangs schreef ik nog over Erfgoed op de kaart. Maar minstens zo'n mooie verzameling oude foto's als door de bibliotheek van New York online is gezet heeft Pieter Schipper van Hengelo op History Pin gezet.

vrijdag 15 juli 2016

Dit weekend Historisch Festijn kasteel Vorden, op 31 juli Kasteeldag in Diepenheim


Tijdens het Historische Festijn dit weekend (16 en 17 juli van 10 tot 17 uur) bij kasteel Vorden kunnen bezoekers een tijdreis van meer dan 2.000 jaar door de Nederlandse geschiedenis maken. 50 Levende Geschiedenisgroepen uit 5 landen met ruim 500 personen komen hier de geschiedenis uitbeelden.
In de grote en kleine arena worden beide dagen veldslagen en demonstraties gehouden. De diverse kampementen van de groepen zijn te bezoeken. Er is tevens een grote historische markt, waar talrijke voorwerpen, kunstnijverheidsproducten en versnaperingen uit honderden jaren geschiedenis zijn te bewonderen, proeven en kopen. Ook kasteel Vorden aan De Horsterkamp 8 zelf maakt deel uit van dit festijn.
Op zaterdag is om 17.00 uur een Multi Period Battle, de slag waaraan alle groepen uit alle tijden deelnemen.
Dagkaarten kosten 7 euro en voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar 5 euro. In de voorverkoop zijn kaarten goedkoper, via historischfestijn.nl.


Kasteeldag Diepenheim
Op 31 juli is er een Middeleeuwse Dag op kasteel Warmelo bij Diepenheim met ridders, gildemeesters en troubadours.
Lees er hier meer over.

dinsdag 12 juli 2016

Het abnormale van de Nederlandse vakantie


Eind van deze week wordt de bevolking van Overijssel gedecimeerd. Velen zullen naar het buitenland vertrekken. Heerlijk rustig voor de achterblijvers. Ik herinner me artikelen van prof. Arjo Klamer die vaker over het unieke van de Nederlandse vakanties geschreven heeft. Helaas kan ik alleen Het abnormale van de Nederlandse vakantie terugvinden. Hierin vergelijkt hij onze vakantiebeleving met die in andere landen. Nederlanders zijn een buitenbeentje. Geen enkel volk gaat zo vaak en zo ver op vakantie en krijgt hiervoor ook nog vakantiegeld! Amerikanen kunnen dit gewoonweg niet geloven. Dit kan niet waar zijn. Ook schreef hij - helaas is dat artikel niet terug te vinden - over de grote schade die de Nederlandse economie wordt toegebracht. Miljarden in Nederland verdiende euro's worden besteed in het buitenland. Wanneer Nederlanders een jaar niet naar het buitenland op vakantie zouden gaan, wordt de staatsschuld substantieel verminderd. Geen enkel ander land heeft zo'n ongunstige vakantiebalans. De inkomsten door buitenlands bezoek staan in geen verhouding tot wat Nederlanders over de grens uitgeven.
Kortom:
- alleen Nederlanders ontvangen vakantiegeld
- geen volk ter wereld houdt zoveel buitenlandse vakanties als de Nederlanders, je komt ze over de hele wereld tegen; op afstand op de tweede plek volgen de Duitsers
- de buitenlandse vakanties berokkenen de staatshuishouding veel schade

Misgun ik de mensen hun zuurverdiende vakantie? Nee, ik ben zelf tig keer in Frankrijk op vakantie geweest. Maar het verbaast me dat alleen - zover ik weet - Arjo Klamer schrijft over de feiten die ik genoemd heb. Zou het een taboe zijn om een kritische kanttekening te plaatsen bij onze heilige vakanties?

Foto: Giethoorn (Creative Commons)

Tip vakantiebestemming: Overijssel!
Overijssel is na Zeeland de populairste zomervakantiebestemming in 2016. Geen wonder, in Overijssel vind je bijna alles: meren, beken en rivieren, landgoederen en kastelen, bossen, heide, vele fiets- en wandelpaden, mooie IJsselsteden, wat mindere Twentse steden, waar dan wel weer van alles te doen is. Help de Nederlandse economie en kom naar of blijf in Overijssel!

vrijdag 8 juli 2016

Mogelijk tentoonstelling in Enschede met foto's van Henk Brusse

Ik kreeg een bericht toegezonden van Chris van Oosterwijk (van o.a. de Twentse Filmbank) dat ik uiteraard graag plaats:

Unieke fototentoonstelling najaar 2016 ?...zou zomaar kunnen..
Welke "echte" Enschedeër kent de fotograaf Henk Brusse nou niet.Een fotograaf die in 't midden van de vorige eeuw een grote naam heeft opgebouwd met zijn fraaie opnamen van vooral Enschedese taferelen. De foto's werden getoond in lokale, regionale en landelijke dagbladen en tijdschriften. De nazaten van Henk Brusse beschikken over een enorm archief van vele tienduizenden foto's en negatieven."Ach lieve tijd Enschede" heeft nu toestemming gekregen kostenloos gebruik te maken van dit unieke archief en een fototentoonstelling te organiseren.

Het plan:
*ca. 100 unieke foto's op groot formaat
*locatie: waarschijnlijk Openbare Bibliotheek Enschede
*najaar 2016
*vervolgens zal een tour gemaakt worden langs belangstellende zorginstellingen/verzorgingstehuizen in Enschede e.o.

Het omzetten van negatief naar een groot formaat foto is een tijdrovende en vrij kostbare aangelegenheid. Het idee (onder enig voorbehoud) is om particulieren de mogelijkheid te geven een foto te adopteren tegen betaling. Dit houdt in dat deze particulier eigenaar wordt van de betreffende foto en deze foto na de tentoonstelling zal ontvangen.
Wie dit initiatief een warm hart toedraagt en financieel wil steunen kan zich melden via een PB https://www.facebook.com/achlievetijdenschede/ of een mail naar vanoosterwijk@hotmail.com

Hieronder een aantal foto's van Henk Brusse uit het Enschede van een halve eeuw of meer geleden.




En tenslotte nog een foto van vak Q uit de tijd van bestuursleden Cor Hilbrink en Henk Olijve, toen profvoetballers met hun verdiende geld nog hooguit een sigarenwinkel konden beginnen.


Nationaal ZorgFonds prima initiatief


Tal van bekende Nederlanders, onder wie Ewald Engelen, Carrie, Jan Slagter en Erik van Muiswinkel, maar ook minder bekende huisartsen, fysiotherapeuten en psychiaters hebben zich al geschaard achter het initiatief voor een Nationaal ZorgFonds. Streven is om te komen tot één basisverzekering, waardoor reclamecampagnes overbodig worden, winsten aan de zorg kunnen worden besteed, hoge salarissen taboe zijn, onnodige bureaucratie verdwijnt en waardoor met het bespaarde geld het eigen risico kan worden afgeschaft. De basisverzekering wordt in het plan uitgebreid met fysio, tandarts en ggz.
Een mooi plan, althans dat vind ik zelf. Ik heb al een steunbetuiging ingevuld. Kijk op Nationaal ZorgFonds.

woensdag 6 juli 2016

Bijzondere website over het weer wereldwijd: Meteo Earth


Er bestaan al talloze weersites waarop je het weer op elke plek op aarde kunt oproepen. Ik vind deze wel bijzonder: Meteo Earth. Meteo Earth is gebaseerd op een professionele weertool die wereldwijd door TV presentatoren wordt ingezet. De App is ontwikkeld door MeteoGroup, Europa’s grootste private weerbedrijf. Door het gebruik van de high-end gaming technologie en de mooie grafische weergave wordt het weer tot leven gebracht op uw scherm.

Gegevens over bewolking, neerslag, luchtdruk, wind en temperatuur zijn hier globaal maar ook per plaats te zien. Ook op welke plekken momenteel tropische stormen razen. Uiteraard ook middels een app te raadplegen op iPhone en iPad etc. Kijk ook hier en hier.

Andere opzet weblog Transisalania


Tot vandaag vormde bovenstaande afbeelding de 'header' van mijn weblog. Acht jaar geleden begon ik ermee. Het blog had veel te maken met mijn werk, waarbij de regionale geschiedenis van Overijssel een belangrijke plek innam. De laatste werkdag ligt alweer een jaar achter me. Hoewel ik nog steeds actief ben op dit terrein, zie ik niet meer de noodzaak mij te beperken tot Overijssels getinte blogposts. Het laatste jaar maakte ik al uitstapjes buiten de provincie, maar dat ga ik nu meer doen. Ik blog gewoon over websites, onderwerpen, berichten etc. die ik tegenkom en die ik bijzonder vind. Voor Overijssel blijf ik speciale aandacht houden.

Waarom?
Ja, waarom blijf ik eigenlijk bloggen. Het kost toch tijd. En het hoeft niet. Van niemand. Het antwoord is: ik blijf graag op de hoogte over nieuwe websites, welke boeken er verschijnen, volg het nieuws dat te maken heeft met geschiedenis en erfgoed, speciaal wat betreft Twente en Overijssel. Door er berichten over op mijn weblog te zetten kan ik het nog eens terugzien. En zolang ook anderen die berichten nog lezen, blijft het weblog openbaar. Zo eenvoudig is het.