maandag 30 januari 2017

ArcheoHotspots breiden uit


ArcheoHotspots zijn plekken waar mensen kennis kunnen maken met het vak van archeoloog. In zes grote gemeentes (Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Nijmegen, Den Bosch, Eindhoven) is inmiddels zo’n ArcheoHotspot geopend. Met elkaar trokken deze Hotspots het afgelopen jaar al zo’n 20.000 bezoekers. Nu is besloten het aantal ArcheoHotspots verder uit te breiden.

Een ArcheoHotspot is een plek waar iedereen gratis en zonder afspraak kan binnenlopen om zelf het vak van archeoloog te ervaren. Mensen kunnen er onder begeleiding van vrijwilligers meewerken aan de uitwerking van archeologisch onderzoek, eigen vondsten laten onderzoeken of gewoon kijken naar hoe archeologen te werk gaan. Ook is het regelmatig mogelijk om via een videoverbinding live contact te maken met verschillende opgravingen in binnen- en buitenland en worden er lezingen en excursies vanuit de ArcheoHotspots georganiseerd.

Voor meer informatie zie archeohotspots.nl

vrijdag 27 januari 2017

Mijn Stad Mijn Dorp in top 20 Geschiedenis Online Prijs. Stemmen kan nog.


Mijn Stad Mijn Dorp, het platform voor de geschiedenis van Overijssel en een project van het Historisch Centrum Overijssel, staat momenteel in de top 20 van meer dan 160 historische sites of apps waarop gestemd kan worden in het kader van de Geschiedenis Online Prijs voor de beste historische website.
De Top 20 wordt weergegeven in alfabetische volgorde. De plek op de lijst heeft niet te maken met de volgorde qua aantal stemmen.

Nog niet gestemd? Hier kun je stemmen.

woensdag 25 januari 2017

Overzichtstentoonstelling Cornelis Jetses in Educatorium Ootmarsum


Dankzij schenkingen van twee verzamelaars is er vanaf 29 januari in het Educatorium (schoolmuseum) in Ootmarsum een overzichtstentoonstelling te bewonderen van het werk van Cornelis Jetses. In de Twentsche Courant Tubantia van vandaag staat een interview met Harry Leppink, een van de verzamelaars.
De tentoonstelling is voor degenen van voor pakweg 1955 pure nostalgie. Cornelis Jetses tekende 22 schoolplaten met afbeeldingen van bijzondere en alledaagse taferelen, die in veel schoolklassen aan de wand hingen. Door de vele details verschaften de platen veel kijkplezier. Daarnaast illustreerde hij tientallen lees- en kinderboeken zoals Ot en Sien en Afke's Tiental.

Ook illustreerde Jetses in 1910 het z.g. leesplankje van Hoogeveen, hieronder afgebeeld.

maandag 23 januari 2017

Aanrader: lees over de reizen van Henk Boom op weblog Diepenheim aan Zee

Henk Boom, de journalist die ooit koos voor de onzekerheid van het bestaan en met een typemachine in zijn rugzak de wijde wereld introk is deze week gestart met het publiceren van (een deel van) zijn reisverhalen op zijn weblog Diepenheim aan Zee. Ik schreef (alweer in 2009 – wat vliegt de tijd) een stukje over deze opmerkelijke Almeloër, die al weer vele jaren in Spanje woont en de laatste jaren ook af en toe in Twente verblijft. Na 2009 schreef hij nog boeken en organiseerde hij een grote tentoonstelling in TwentseWelle. Nu is hij bezig met een boek over de Joffers van Beckum.

Het is echt een aanrader om elke week even op Diepenheim aan Zee te kijken, want daar verschijnt elke zondag een nieuw reisverhaal van Henk Boom over zijn lange reizen die hij sinds eind jaren zeventig maakte. Ik ga ze zeker lezen!


Foto: Henk Boom in Mexico bij de Pico de Orizaba, de hoogste vulkaan van Mexico.

donderdag 19 januari 2017

845 foto's van fotografenfamilie Rutgers toegevoegd aan Deventer beeldarchief


Twee jaar heeft men in opdracht van het Deventer stadsarchief (tegenwoordig HCO vestiging Deventer) gewerkt aan het schoonmaken en restaureren van de glasplatencollectie van de Deventer fotografenfamilie J.H. Rutgers. Vervolgens zijn de glasplaten gefotografeerd en is de collectie beschreven.

Fotograaf J.H. Rutgers (1879-1963) start in 1906 fotoatelier “Davo”, later “Foto Rutgers”, in de Nieuwstraat in Deventer. In 1929 neemt zijn zoon J.H. (Johan Junior) Rutgers (1903-1985) de zaak over. In 1958 komt diens zoon Jan Rutgers in de zaak en werkt hij nog 10 jaar samen met zijn vader. Rutgers neemt in 1968 de zaak definitief over. Jan Rutgers, nog steeds woonachtig in Deventer, gaat in 1995 met de verkoop van de zaak met pensioen.

De collectie bestaat uit ongeveer 800 glasplaten en legt in een periode van circa 50 jaar de geschiedenis van de stad Deventer en omgeving vast, grofweg tussen de jaren 1906 en 1950. Glasplaten werden tot ongeveer 1950 gebruikt in de professionele fotografie, hierna werden deze vervangen door negatieven.

Er zijn foto's van de textielfabriek Ankersmit uit 1951, van het oude en het nieuwe St. Jozefziekenhuis, van de Eerste Nederlandse Rijwielfabriek (genaamd Burgers), van de viering 100 jaar bevrijding van de Fransen in 1913 en van talloze locaties in de binnenstad van Deventer en het buitengebied. De gehele collectie is nu te bekijken in de beeldbank.

dinsdag 17 januari 2017

Nieuw nummer Mijn Stad Mijn Dorp o.a. over vermeende adellijke afkomst van Jan Cremer


Is Jan Cremer echt van adellijke afkomst zoals hij wel eens liet doorschemeren in een van zijn boeken? Lees het artikel van Marcel Mentink, getiteld De Overijsselse roots van Jan Cremer en je komt het te weten. Hier kun je het lezen.
In het winternummer van het Overijsselse online historisch tijdschrift Mijn Stad Mijn Dorp staan meer lezenswaardige artikelen:
- Plattelandsadel en stedelijke elite ruziën over een kerkbank/ door Lamberthe de Jong
- 'In naam der koningin, ik vorder die bal!'. Zondagvoetbal in Blokzijl/ door Martin van der Linde
- Gisbert Cuper, geleerde en politicus/ door Catherine Bolkestein
- Twente en zijn historische tuinen: Twickel/ door Doreen Flierman
- Overijsselse gebruiken rond de jaarwisseling door Girbe Buist
- Unico van Wassenaer: Illustre Mano/ door Doreen Flierman
- verder de boekenrubriek, filmrubriek en cultuurhistorische agenda

woensdag 11 januari 2017

Stem op je favoriete historische website of app

De Geschiedenis Online Prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt en bekroont de meest vernieuwende, verrassende of mooiste Nederlandse historische website of app. Alle Nederlandse websites en apps die geschiedenis als onderwerp hebben, kunnen meedingen naar deze prijs.
De jury kijkt niet alleen naar de kwaliteit van de uitvoering, maar ook naar verrassende en creatieve onderliggende ideeën, zodat zowel professionele organisaties als enthousiaste vrijwilligers kans maken op het winnen van de Geschiedenis Online Prijs.

Juryprijs
De jury van de Geschiedenis Online Prijs, bij deze editie voorgezeten door historicus Ad van Liempt, nomineert 20 geschiedenisapps of –sites waaruit zij een winnaar kiest. De 3 beste websites of apps, althans in de ogen van de jury, zullen een prijs ontvangen.

Publieksprijs
Alle aangemelde websites en apps dingen mee naar de publieksprijs. Iedereen kan tot 9 februari een stem uitbrengen, zelfs op meerdere websites of apps.
Degene die de meeste stemmen weet te vergaren ontvangt een bedrag van € 1.250,-. De nummers 2 en 3 ontvangen een bedrag van respectievelijk € 750,- en € 500,-. In de komende maand wordt elke week een actuele stand bekendgemaakt van de top 20 op dat moment.

Overijsselse sites of apps die meedoen aan de verkiezing

Heemkundevereniging Borne


Geert van Wou, klokgieter te Kampen


Historische Vereniging IJsselham


Erfgoed Rijssen-Holten


Mijn Stad Mijn Dorp van het Historisch Centrum Overijssel


Bonmama.nl: systematische ontsluiting van de geschiedenis van Avereest en Ommerschans

donderdag 5 januari 2017

Stad & Land (Tubantia) over 'Gratis kolen in ijskoude winters'


Gisteren werd mijn artikel over 'strenge winters' en over weerprofeet kapper Flink uit Hengelo gepubliceerd in de rubriek Stad & Land in de Tubantia. Ik heb gekozen voor de winters van 1947, 1963, 1979 en 1996. De eerste twee waren de koudste van de vorige eeuw. De laatste kunnen ook 50-minners zich nog herinneren. Een reactie per mail na lezing van het artikel: 'iej zoln t 'r koald van kriegn'.
Overigens: het stukje over kapper Flink, die in 1963 even Bekende Nederlander was, heb ik geheel te danken aan de website Delpher, een onuitputtelijke bron van informatie.


dinsdag 3 januari 2017

Boekenmarkten en boekenbeurzen in Overijssel en in de rest van Nederland 2017

Hieronder alle boekenmarkten van enige omvang die bij mij bekend zijn in Overijssel in 2017. Vervolgens de belangrijkste boekenmarkten en boekenbeurzen in de rest van Nederland. Lang alle data zijn nog niet bekend. De lijst wordt regelmatig aangevuld.

Kijk hier voor 2018.

OVERIJSSEL

Losser - Boekenbeurs op zaterdag en zondag 14 en 15 januari bij Erve Kraesgenberg van 10 tot 16 uur

Glanerbrug - Boekenbeurs op 27, 28 en 29 januari

Deventer - 17e antiquarische boekenbeurs op zaterdag 28 januari in de Bergkerk van 10 tot 17 uur


Heemse - Boekenmarkt op zaterdag 4 februari in de Aerninckhof van 10 tot 12.30 uur

Almelo - Boekenmarkt op zaterdag 11 februari bij Erve Noordik van 11 tot 15 uur

Zwolle - Boekenmarkt op zaterdag 25 februari

Delden - Boekenmarkt op zaterdag en zondag 4 en 5 maart in De Voorhof van 11 tot 16 uur

Borne - Boekenmarkt op zondag 9 april tijdens Borne op z'n Best

Genemuiden - Boekenmarkt op zaterdag 15 april in d'Overtoom van 9.30 tot 14 uur

Almelo - Boekenmarkt in De Bleek op Koningsdag 27 april van 10 tot 16 uur

Oldenzaal - Boekenmarkt op Koningsdag 27 april van 11 tot 17 uur

Hengelo - Boekenmarkt op zondag 7 mei op Het Tuindorp van 10 tot 17 uur


Almelo - Boekenmarkt op Hemelvaartsdag 25 mei van 10 tot 17 uur

Zwartsluis - Boekenmarkt tijdens Zwartsluis onder zeil op zaterdag 27 mei van 10 tot 16 uur

Zwolle - Boekenmarkt op de Thorbeckegracht op zondag 4 juni van 11 tot 17 uur

Ootmarsum - Streekboekenmarkt op zondag 11 juni van 11 tot 16 uur

Steenwijk - Boekenmarkt op zondag 25 juni van 11 tot 17 uur

Ommen - Boekenmarkt op dinsdag 18 juli van 9 tot 16 uur

Ommen - Boekenmarkt op dinsdag 1 augustus van 9 tot 16 uur

Deventer - Grootste boekenmarkt van Europa op zondag 6 augustus

Ommen - Boekenmarkt op dinsdag 15 augustus van 9 tot 16 uur

Kampen - Kamper Stripspektakel op zaterdag 19 augustus van 10 tot 17 uur

Denekamp - Boeken- en kunstmarkt Landgoed Singraven op zondag 20 augustus van 10 tot 17 uur

Enschede - Boeken- en stripboekenmarkt op zondag 3 september van 11 tot 17 uur

Nijverdal - Boeken en brocante markt op zondag 10 september van 13 tot 17 uur

Genemuiden - Boeken- en platenmarkt op zaterdag 14 oktober van 10 tot 15 uur

De rest van NEDERLAND

Venlo-Blerick - Boeken- en Platenbeurs op 6, 7 en 8 januari

Den Bosch - Boeken- en Platenmarkt op 27, 28 en 29 januari in de Brabanthallen

Bredevoort - Boekenbeurs op zaterdag en zondag 18 en 19 februari in de Koppelkerk van 10 tot 17 uur

Maastricht - Antiquarian Book & Print Fair op 10, 11 en 12 maart in de St. Janskerk aan het Vrijthof


Wageningen - Boekenmarkt op zaterdag 15 april van 10 tot 17 uur

Bredevoort - Internationale Paasboekenmarkt op maandag 17 april van 10 tot 17 uur

Leiden - Antiquarenbeurs in Hooglandse kerk op zaterdag 22 april van 11 tot 17 uur

Middelburg - Middelburg Boekenstad op zondag 7 mei van 10 tot 17 uur

Amersfoort - Boekenmarkt op zaterdag 13 mei van 10 tot 17 uur

Doesburg - Hanze Boeken- en Kunstmarkt op zaterdag 20 mei van 10 tot 17 uur

Drachten - Boeken- en Kunstmarkt op zaterdag 20 mei van 10 tot 17 uur

Klazienaveen - Boekenmarkt op zaterdag 20 mei van 11 tot 17 uur

IJsselstein - Boekenmarkt op zaterdag 20 mei van 10 tot 17 uur

Amsterdam - Boeken op de Dam op zondag 21 mei van 10 tot 17 uur

Utrecht - Boekenbeurs op Hemelvaartsdag 25 mei van 9 tot 17 uur

Bredevoort - Internationale boekenmarkt op 2e Pinksterdag 5 juni van 10 tot 17 uur

De Rijp - Boeken- en kunstmarkt op zondag 28 mei van 11 tot 17 uur

Zeist - Boekenmarkt op 2e Pinksterdag 5 juni van 10 tot 17 uur

Diever - Boekenmarkt op 2e Pinksterdag 5 juni van 10 tot 17 uur

Emmen - Boekenmarkt op zaterdag 10 juni op het Marktplein van 10 tot 17 uur

Amsterdam - Boeken aan de Amstel op zondag 11 juni van 10 tot 17 uur

Alkmaar - Boekenmarkt op zondag 11 juni van 10 tot 17 uur

Appingedam - Damster boekenbeurs op zondag 18 juni van 10.30 tot 16.30

Sittard - Boekenmarkt op zondag 25 juni van 10 tot 17 uur

Dordrecht - Dordtse boekenmarkt op zondag 2 juli van 10 tot 17.30 uur

Bredevoort - Boekenmarkt voor particulieren op zaterdag 8 juli van 10 tot 17 uur

Amsterdam - Boeken op de Dam op zondag 9 juli van 10 tot 17 uur

Delft - Boekenmarkt op zondag 16 juli van 10 tot 17 uur

Borculo - Boekenmarkt op vrijdag 21 juli van 10 tot 16 uur

Elspeet - Grote Veluwse Boekenmarkt op zaterdag 22 en 29 juli van 10 tot 16 uur


De Rijp - Boeken- en kunstmarkt op zondag 23 juli van 11 tot 17 uur

Nijkerk - Boekenmarkt op zaterdag 29 juli van 9 tot 16.30 uur

Zutphen - Boekenmarkt op zondag 30 juli van 10 tot 17 uur

Hoogeveen - Boekenmarkt op donderdag 3 augustus van 9 tot 17 uur

Elspeet - Grote Veluwse Boekenmarkt op zaterdag 5 en 12 augustus van 10 tot 16 uur

Amsterdam - Boeken aan de Amstel op zondag 13 augustus van 10 tot 17 uur

Stadskanaal - Boekenmarkt op zaterdag 19 augustus van 10 tot 17 uur

Middelburg - Zomer Boekenmarkt op zaterdag 19 augustus van 10 tot 17 uur

Bredevoort - Internationale boekenmarkt op zaterdag 26 augustus van 10 tot 17 uur

Tilburg - Boeken rond het paleis op zondag 27 augustus van 11 tot 17 uur

Groningen - Bommen Beren boekenmarkt op maandag 28 augustus van 11 tot 18 uur

Huissen - Boekenmarkt op zaterdag 2 september van 9 tot 17 uur

Schiedam - Boekenmarkt op zaterdag 9 september van 10 tot 17 uur

Spijkenisse - Boeken en cd markt op zaterdag 9 september van 10 tot 16 uur

Leusden - Boekenmarkt op zaterdag 16 september van 11 tot 17 uur

Hoogeveen - Drentse XL Boekenmarkt op vrijdag 6 oktober van 10 tot 17 uur

Breda - Stripfestival op zaterdag en zondag 14-15 oktober van 10 tot 17 uur

Bredevoort Boekenmarkt (tevens opruiming) op zaterdag 21 oktober van 10 tot 17 uur

Zutphen - Boekenbeurs op zondag 12 november van 11 tot 17 uur

Elburg - Historische boekenmarkt op 8 en 9 december

Roden - Boekenmarkt op 28 en 29 december van 9 tot 17 uur

Kijk hier voor dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse boekenmarkten.

maandag 2 januari 2017

NatGeoHistoria: het geschiedenisjaar in vogelvlucht


Op de drempel van oud naar nieuw kwam National Geographic met het geschiedenisjaar in vogelvlucht, d.w.z. een korte weergave met links van de belangrijkste artikelen uit NatGeoHistoria.
Voorbeelden: De vergeten ramp op het Vlie; Geheime kamer in tombe Toetanchamon; Archeologische vondsten bij Tintagel: ‘donkere Middeleeuwen’ waren zo zwaar nog niet etc. Via allerlei links kun je leuk grasduinen.