dinsdag 21 februari 2017

Expositie van (Twentse) landschappen en stillevens in Stadsmuseum Almelo


Wie van landschappen en of stillevens houdt, en speciaal van het Twentse landschap, kan een mooie expositie in het Stadsmuseum in Almelo bekijken. Voor een gedeelte wordt werk van Almelose schilders tentoongesteld. Enkele namen:
* Cees van der Aa (Almelo 1883-1950); schilder van de Haagse school; veel Almelose taferelen en heidelandschappen
* Jan Hermen Coster (Almelo 1846 - Apeldoorn 1920); Twentse landschappen en stillevens
* Jos Beeling (Leeuwarden 1890 - Almelo 1935); vooral portretschilder
* H.F. de Grijs (Groningen 1866 - Almelo 1933); veel portretten
* A.M. Gorter (Almelo 1866 - Amsterdam 1933); schilderde veel Oost-Nederlandse landschappen

Kijk hier voor de website van Stadsmuseum Almelo.

donderdag 16 februari 2017

Odilia's Dagboek is winnaar Geschiedenis Online Prijs

Vanmiddag is in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag de Geschiedenis Online Prijs uitgereikt aan de website Odilia's Dagboek, het gefingeerde maar op historische feiten gebaseerde dagboek van een vrouw uit Den Haag in de 17de eeuw.

Juryprijs
De jury stond onder voorzitterschap van Ad van Liempt. Naast een winnaar heeft de jury ook een tweede en derde prijs uitgereikt aan Wat staat daer en Monumenten Spreken.


Publieksprijs
Alle aangemelde websites of apps dongen mee naar de Publieksprijs. Wie de meeste stemmen binnen wist te slepen was winnaar. Deze eer viel vanmiddag te beurt aan de website Oud Winterswijk. Tweede werd de website van het CBG, centrum voor familiegeschiedenis en derde Wat staat daer.
De Overijsselse website Mijn Stad Mijn Dorp, een initiatief van het Historisch Centrum Overijssel stond bij de laatste tien, maar haalde uiteindelijk niet genoeg stemmen.

De Geschiedenis Online Prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt en bekroont de meest vernieuwende, verrassende of mooiste Nederlandse historische website of app met het doel geschiedbeoefening online te bevorderen en te belonen.

Kijk hier wie in vorige jaren de prijs heeft gewonnen.

dinsdag 14 februari 2017

Activiteiten voor kinderen in de voorjaarsvakantie 2017 in musea e.d. in Overijssel


Denekamp - http://www.wonderryck.nl/agenda/voorjaarsvakantie-2017/
'Grote griezels'en andere activiteiten

DeventerSpeelgoedmuseum
Diverse activiteiten/tentoonstellingen

EnschedeTwentseWelle
Diverse activiteiten

HengeloTechniek Museum HEIM
Doe-middag en vele andere activiteiten

HoltenNatuurdiorama
Diverse activiteiten

Kampen - Speelgoedkabinet
Speelgoed vanaf 1950

Lattrop - Cosmos Sterrenwacht
Diverse activiteiten

OmmenNationaal Tinnen Figuren Museum
Diverse tentoonstellingen

Zie voor overige activiteiten en evenementen in de voorjaarsvakantie:
Uitagenda Overijssel

donderdag 9 februari 2017

17de eeuws Zwols dagboek nu online gezet


Op de website van de IJsselacademie vond ik het volgende onlangs geplaatste bericht:

Het dagboek van de Zwolse aartspriester Arnoldus Waeijer is een belangrijke bron voor de geschiedenis van Zwolle in de zeventiende eeuw. In meer dan zevenhonderd pagina’s memoreert Waeijer zijn belevenissen en schetst hij een beeld van de onderdrukking van het Katholieke geloof en het dagelijks leven in de Zwolse gemeenschap.
Hij vertelt over de belegering door “Bommen Berend”, die hem in de gelegenheid stelde de belangrijkste ontdekking van zijn leven te doen: de vondst van de beenderen van Thomas à Kempis. Maar ook gevaarlijke tochten naar omliggende steden en dorpen, de olifant in de Broederenkerk en de Franse soldaten die hun “blancke degens” trokken tijdens de mis, vond hij het vermelden waard.

De enige transcriptie van dit waardevolle werk, stamt uit 1917 en staat verspreid in Nederland in enkele bibliotheken. Om meer mensen bekend te maken met de geschiedenis van Zwolle, die door Waeijers memoires bijna tastbaar wordt, heeft de IJsselacademie een nieuwe, digitale transcriptie uitgegeven. Voorzien van een historische inleiding en annotatie is deze vanaf nu samen met afbeeldingen van het originele handschrift te raadplegen op MijnStadMijnDorp.

dinsdag 7 februari 2017

Mijn artikel 'Meneer Karel en zijn wereldreizen in de kueklkoare' vandaag in de Tubantia

Ondanks dat ik mezelf niet kan betrappen tot de categorie te behoren, vind ik het altijd mooi te schrijven over mensen die zich naast de gebaande paden bewegen, of passen in programma’s als De Stoel, Paradijsvogels of Showroom. Karel Diederik Schönfeld Wichers was ook zo’n figuur. Een kandidaat-notaris die niet hield van ‘opgebloazen spil’, die woonde in een boshut, een studie maakte van het Riessens dialect en verre reizen maakte in een zelf ontworpen kueklkoare, een voorloper van de camper. Vandaag in de Tubantia in de rubriek ‘Stad & Land’.


maandag 6 februari 2017

Wie Was Wie, website voor familiegeschiedenis, is vernieuwd


Het vernieuwde WieWasWie.nl is sinds vandaag als bètaversie online. Met deze nieuwe website maakt WieWasWie het stamboomonderzoekers eenvoudiger online onderzoek te doen naar hun familiegeschiedenis.
De interesse voor familiegeschiedenis blijft groot. In 2016 bezochten 3,9 miljoen onderzoekers WieWasWie. In samenwerking met ruim twintig (archief)instellingen groeide de database van WieWasWie de afgelopen jaren uit tot ruim 125 miljoen persoonsvermeldingen in ruim 46 miljoen akten. En de website blijft doorgroeien: er komen meer collecties online beschikbaar en steeds meer archieven ontsluiten delen van hun collecties via WieWasWie.

Nieuwe website
Er is gekozen om de bètaversie en de oude website een aantal weken naast elkaar te laten draaien, zodat gebruikers kunnen wennen aan de nieuwe opzet. Het vernieuwde WieWasWie maakt het zoeken door de ruim 46 miljoen akten eenvoudiger. Zo worden de details van een persoonsakte nu getoond in hetzelfde scherm als de zoekresultaten, het is dus niet meer nodig hiervoor een nieuwe pagina te openen om de inhoud van een akte te bekijken. Bovendien kunnen meerdere akten tegelijk onder elkaar worden geopend, wat het vergelijken eenvoudiger maakt. Verder is het nieuwe WieWasWie geschikt gemaakt voor gebruik met smartphones en tablets. Zo kan iedereen waar en wanneer die wil aan zijn stamboom werken. Ook is de website in de cloud ondergebracht om meer zekerheid te kunnen bieden. Hierdoor zal de website ook tijdens piektijden zoals een uitzending van Verborgen verleden eenvoudig en snel te bevragen zijn. Tot slot is het online zoeken intuïtiever geworden om het de onderzoeker eenvoudiger te maken.

Test
Een snelle test leverde voor mij niet meer treffers op, maar inderdaad hoef je veel minder te klikken nu. Je kunt de treffers onder elkaar uitvouwen en je ziet meteen de afbeeldingen van de documenten ernaast.

vrijdag 3 februari 2017

De Overijsselse Boekenplank (9)

Verschenen in de afgelopen maanden. Iets gemist of nieuwe titels? Mail mij even.

Niemand zo aardig als hij: Harry Bannink en Enschede/ Ton Ouwehand. Enschede: Afdh uitgevers, 2017. ISBN 9789072603913 € 15,-


Ton Ouwehand is een enorme liefhebber van het werk van Harry Bannink, de man die de muziek bij duizenden liedjes van grootheden als Annie M.G. Schmidt, Michel van der Plas, Eli Asser en Willem Wilmink componeerde. Die meer dan vijfhonderd keer als pianist het podium deelde met Wim Sonneveld. De auteur zoekt naar de muzikale sporen die de componist in Enschede en Twente heeft achtergelaten. Tal van muzikanten en kleinkunstenaars uit stad en ommelanden passeren de revue.
In april verschijnt een tweede deel, waarin de auteur zijn blik richt op de landelijke betekenis van Harry Bannink.

Daarom het Vechtdal/ Johannes Schmal. Maastricht: Uitgeverij Daarom, 2016. 250 pag. € 34,95


Het boek bevat een mengeling over geschiedenis, natuur, recreatie, evenementen, economische ontwikkeling, sport en cultuur in de gemeenten Hardenberg, Ommen en Dalfsen.

Rituele depots. Erfgoed en afval/ Gerard Rooijakkers. Uitgeverij Veerhuis i.s.m. Historisch Centrum Overijssel, 2016. 125 pag. ISBN 9789087300418 € 19,95


Er wordt veel bewaard in archieven en musea. Maar er wordt ook veel weggegooid. De kans bestaat dat wat weggegooid wordt en wellicht over 1000 jaar teruggevonden wordt meer over onze identiteit onthult.

Bezetting, collaboratie, verzet Olst 1940-1945: een overzicht van belangrijke gebeurtenissen in Olst tijdens de oorlog van 1940-1945/ Jan D. Hilferink. Wijhe: De Jonge Beth, 2016. 144 pag. ISBN 9789081315548 € 24,50


In 1947 schreef verzetsman Aart Korten een boekje over de oorlog in en rond Olst. Inmiddels is veel materiaal uit archieven toegankelijk geworden. Niet alleen het verloop van de oorlog en het verzet komen aan bod. Ook kunnen we lezen welke invloed de NSB had. In Olst zijn meerdere straten naar verzetsmensen genoemd. Dit boek brengt hun verhalen tot leven.

De tekeningen van Dirk Boele: Kampen en IJsselmuiden tussen 1825 en 1844/ Andre Piederiet. Kampen: Van Warven, 2016. 100 pag. ISBN 9789492421142 € 24,-


Kunstschilder Dirk Boele maakte tussen 1825 en 1844 een keur aan tekeningen van Kampen, IJsselmuiden en de omliggende kernen. In het Stadsarchief van Kampen waren in totaal 56 tekeningen aanwezig de in die in dit boek gebundeld zijn. De tekeningen zijn vooral topografisch gezien enorm waardevol, omdat Boele enorm precies heeft getekend.

Hengelo toen, Hengelo nu: een hommage aan Piet Hamer (1934-1996)/ eindredactie: Harry Faber, Gerda Hamer, Theo van Stapele. Stichting Historisch Archief Hengelo, 2016. 192 pag. ISBN 9789082365962 € 12,50


Piet Hamer was een groot kenner van de geschiedenis van Hengelo.

Van de jongens van de brug/ Bert de Haan; redactie Goaitsen van der Vliet. Enschede : De Oare Utjouwerij, 2016. 120 pag. ISBN 9789071610738 € 15,-


Het boek van de Haan speelt zich af in het Salland van de na-oorlogse jaren in het fictieve dorp Beerzerveen. “Hier en daar is het boek autobiografisch”, vertelt de schrijver. Het heeft zeker veertig jaar geduurd voor de schrijver het boek met verhalen over zijn jeugdjaren kon schrijven. Simpelweg omdat het te gevoelig lag te schrijven over zijn ongelukkige jeugd. Kijk ook hier.

Honderd jaar Beckum en de Beckumers, 1900 – 2000/ Historisch Archief Beckum, 2016. 303 pag. € 15,-


De nadruk ligt op beeldmateriaal, de teksten zijn vooral verbindend. Kijk ook hier.

Oud boerenland: boerderijen, veldnamen en wegen rond Heino/ H.J.A. Overkamp. Heino: Vereniging voor Heemkunde Omheining, 2016. 120 pag.


Deel vier van een serie. Beschrijft de boerderijen, veldnamen en wegen van het Lierder- en Molenbroek met de Schiphorst, Lierderholthuis en de Heerenbrink, de Bredenhorst en de Molenerven.

Om niet te vergeten/ Gerrit Noordink. Historische Kring Haaksbergen, 2016. € 10,-


Portrettengallerij met 230 foto's van inmiddels overleden mensen die in de afgelopen 50 jaar in Haaksbergen woonden. Opvallende en minder opvallende, bekende en minder bekende, zeer verdienstelijke én doodnormale mensen. Een tamelijk willekeurige dwarsdoorsnede van vroegere dorpsgenoten.

Van Blokzijl naar Sobibor: de ondergang van de Joodse gemeenschap in Blokzijl/ Annemarie Schoemakers. Uitgeverij Toetssteen, 2016. 68 pag. ISBN 9789082384062


Boekje over de Joden uit Blokzijl die allen werden gedeporteerd. Kijk hier voor meer informatie.

Manderveen; het onderwijs in Manderveen, 1886-2016/ Harry Smienk. Dorpsraad en Stichting Dorpshuis Manderveen, 2016. 240 pag. ISBN 9789082365986


De geschiedenis van de dorpsschool die tevens de geschiedenis van Manderveen is.

En verder nog verschenen:
* boek over de familie Winkelhorst (Vreden, Haaksbergen, Eibergen)
* Stoomtram Zutphen-Deventer 1926-1945
* boek over 150 jaar Grootburgerrecht in Deventer nieuwe stijl
* de Posterenk (Deventer) in oorlog en wederopbouw
* de geschiedenis van de PTT in Avereest