(regionale) geschiedenis - politiek - geografie - muziek - boeken - websites - statistiek
maandag 28 april 2008
Recent verschenen: Deventer maakt reclame
Deventer Koekstad, Deventer Boekenstad. Dit is bekend bij iedereen. Maar Deventer is ook een stad van fietsen, bedden, tapijten en sigaren. De industriële productie van Deventer is verrassend veelzijdig en voor al die producten is reclame gemaakt.
De sfeervolle expositie ‘Deventer maakt reclame 187-1970’ in Historisch Museum Deventer neemt u mee langs 100 jaar reclame maken in Deventer. Meer informatie
Recent verschenen: Overijsselse streekdrachten
Onder de gezamenlijke leiding van de Stichting IJsselacademie en TwentseWelle heeft auteur en streekdrachtenkenner Wielent Harms meer dan vijftien jaar lang gewerkt aan het manuscript van Overijsselse streekdrachten en de relatie daarvan met mode. Als resultaat ligt er nu een monumentaal boekwerk. Zie verder:
maandag 14 april 2008
1958-2008 : Vijftig jaar Fanfare
In 2008 is het vijftig jaar geleden dat Bert Haanstra in 1958 de film Fanfare uitbracht en daarmee Giethoorn op de (toeristische) kaart zette. Na Turks Fruit is Fanfare de meest succesvolle Nederlandse film geweest qua bezoekersaantallen.
Dit jaar wordt uitgebreid aandacht besteed aan de film. Op de website 50 jaar film Fanfare staan alle festiviteiten die voor dit jaar gepland zijn. Ook bijzonderheden over de film en een groot aantal interviews kan men er vinden.
woensdag 9 april 2008
Koningin Beatrix opent TwentseWelle
Op 22 april zal Koningin Beatrix het nieuwe museum TwentseWelle in Enschede openen. TwentseWelle kon gebouwd worden met gelden die het rijk ter beschikking stelde voor de wederopbouw van de door de vuurwerkramp getroffen wijk Roombeek. Een al lange tijd bestaand plan om (nu) voormalige Enschedese musea als het Natuurmuseum, het Museum Jannink en het Van Deinse Instituut (dat in 1996 ontstond na een fusie tussen Twente Akademie en Oudheidkamer Twenthe) te bundelen is nu verwezenlijkt.
TwentseWelle vertelt het verhaal over hoe de mens de streek Twente, net na de laatste ijstijd betrad en hier zich vestigde. De natuur, de jacht, het verzamelen, de landbouw, de ontwikkeling van land naar stad en streek, de opkomst van de industrie, arbeid, innovatie, techniek en samenleving zijn hierin de belangrijkste onderwerpen. Aan de hand hiervan laat Het Grote Verhaal zien hoe de mens en natuur zich in wisselwerking met elkaar ontwikkelen.
De grote verzameling natuurhistorische- en cultuurhistorische objecten sluiten aan bij Het Grote Verhaal en worden getoond in het open depot; een van de grootste vitrines van Europa. Met behulp van (inter-)actieve presentaties wordt Het Grote Verhaal in een context gezet. Verschillende aparte diorama’s leggen de link met mondiale thema’s, zoals water, identiteit en religie.
Steeds meer kranten worden gedigitaliseerd
De Koninklijke Bibliotheek is eind 2006 gestart met het project Databank Digitale Dagbladen Het project zal op grote schaal Nederlandse nationale, regionale, lokale en koloniale dagbladen digitaliseren en gratis beschikbaar stellen op internet. De Databank Digitale Dagbladen zal acht miljoen pagina’s bevatten, vanaf de eerste krant uit 1618 tot aan kranten uit de twintigste eeuw.
Het project omvat de selectie, digitalisering, ontsluiting en beschikbaarstelling van de dagbladen via internet. Een webdienst wordt opgezet met geavanceerde zoekmogelijkheden voor onderzoekers en het brede publiek. In eerste instantie is één Overijsselse krant geselecteerd om te worden gedigitaliseerd: De Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant van 1815 tot 1869. Wilt u weten welke kranten tot nu toe in digitale vorm op het Internet staan, kijk dan bij Startpagina van historische kranten
Web 2.0 in Dedemsvaart
In 2009 bestaat het kanaal de Dedemsvaart 200 jaar. De Historische Vereniging Avereest -Avereest is de naam van de voormalige gemeente- heeft de (oud)-bevolking opgeroepen om foto's en verhalen te publiceren op de speciaal hiervoor ontworpen website 200 jaar Avereest Op de gepubliceerde berichten kan gereageerd worden.
In 2009 wordt met behulp van deze brokstukken aan informatie een boek samengesteld.