(regionale) geschiedenis - politiek - geografie - muziek - boeken - websites - statistiek
vrijdag 22 augustus 2008
Serie 'Overijsselse Handschriften' met prachtige reisverslagen
De Drachenschlucht bij Eisenach
In aansluiting op de vorige post over de razendsnelle ontwikkelingen op het terrein van mobiliteit, communicatie etc. in de 2e helft van de 19de eeuw graag aandacht voor de serie Overijsselse handschriften. Onlangs verschenen drie nieuwe delen in deze serie. Een deel van de uitgaven bevat reisverslagen uit vorige eeuwen. Deel 25 is getiteld: ‘Herinneringen aan Duitsland – Harzgebergte 1856 – Taunusgebergte 1872 – Baden Baden 1902’. Het betreft dagboeken van leden van families uit Deventer en Enschede over de reizen die ze maakten naar bovengenoemde bestemmingen. De dagboeken geven een mooi beeld van het leven van de gegoede stand in die tijd. Interessant is ook hoe blijkbaar in 30 jaar tijd (tussen 1872 en 1902) veel veranderde. Ter vergelijking met 1872 zijn in 1902 nieuw: auto’s, flesjes spuitwater, ansichtkaarten, telefoon, uitgebreid spoorwegennet, elektrische verlichting. Opvallend, dat er al echt sprake is van toerisme in die tijd, al ging de overgrote meerderheid van de bevolking zelden of nooit op vakantie. Zij die wel gingen hadden ook wat te besteden, goedkoop massatoerisme bestond nog niet. Men zocht elkaar op in kuuroorden en verbleef in prachtige hotels.
dinsdag 12 augustus 2008
Grote Geschiedenis Prijs voor het beste boek
Op maandag 6 oktober zal in een live-uitzending op Nederland 2 bekendgemaakt worden wie van de 10 genomineerden de Grote Geschiedenis Prijs 2008 in ontvangst mag nemen. De shortlist bevat tien in het Nederlands geschreven historische boeken die zijn verschenen tussen 1 juli 2007 en 30 juni 2008.
In 2007 ontving Auke van de Woud voor 'Een nieuwe wereld: het ontstaan van het moderne Nederland' de Historisch Nieuwsblad/Volkskrant-prijs voor het beste geschiedenisboek van 2007. Voor wie het nog niet gelezen heeft een echte aanrader! In dit boek beschrijft Van der Woud de enorme dynamiek in de Nederlandse samenleving na 1850. Met de grote toename van mobiliteit door verharding van wegen en aanleg van water- en spoorwegen, door de vele technische vindingen en door de uitbreiding van communicatiemiddelen (telegraaf, telefoon) werden in enkele decennia na 1850 de fundamenten van onze moderne wereld gelegd.
Geen enkel tijdperk in de geschiedenis heeft zoveel veranderingen gebracht als de decennia na 1850, ook onze tijd niet, aldus de auteur. Het bijzondere van dit boek is dat Van der Woud de razendsnelle ontwikkelingen beschrijft vanuit het perspectief van de tijdgenoot. Hiertoe heeft hij de wetenschappelijke tijdschriften en de geïllustreerde tijdschriften uit die tijd allemaal gelezen en zich geprobeerd een beeld te vormen hoe tijdgenoten tegen deze veranderingen aankeken.
woensdag 6 augustus 2008
Verborgen Schoonheid in Deventer
Twintig absolute topstukken uit het het bezit van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek worden van 17 juli tot en met 17 augustus in het Deventer stadhuis tentoongesteld - onder meer zeven handschriften met veel miniaturen en veel bladgoud en werken van de eerste Deventer drukker Richard Pafraet.
Kijk voor meer informatie over de collecties van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek op hun website